Jidáše

Potřebujete:250ml mléka,2 žloutky,1 vanilkový cukr,půl kostky droždí,sůl,25dkg polohrubé mouky,25dkg hladké mouky,9dkg cukru,citrónovou kůru,12dkg másla

Postup:
Připravíme si kvásek a necháme chvíli odpočinout. Pak přidáme mléko, mouku, špetku soli, cukr, vanilkový cukr, žloutky, máslo a zaděláme v tužší těsto, které se nelepí. Necháme 45 minut kynout. Pak dáme na vál a vyválíme si válečky 1 až 1,5 cm silné a 25 cm dlouhé. Svineme je do závitku nebo zapleteme. Necháme ještě na plechu asi 15 minut kynout. Před pečením je potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v rozehřáté troubě asi dvacet minut dozlatova. Vychladlé je můžeme rozříznout a potřít medem.

autor: posluchačka Českého rozhlasu

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.