Jihočeské zelňáky
Potřebujete:1 kg polohrubé mouky1,5 kg kysaného zelí /vymačkat a nakrájet/0,5 kg sádlasůlbalíček kmínubalíček oregana
Postup:
Zelí nasypat do velké mísy, přidat 2 lžíce kuchyňské soli, balíček kmínu, půl balíčku oregana, trochu papriky, přisypeme mouku, nakrájíme do ní sádlo. Umyjeme si ruce a na v míse začínáme těsto rukama spojovat. Až se nám podaří vytvořit finální produkt, ten rozdělíme na 8 menších koulí. Na vál nasypeme hrubou mouku, kouli jednu za druhou podmoučňujeme, vyválíme
a vykrajovátkem tvoříme kolečka a klademe je kousek od sebe na plech. Ten není třeba vytírat tukem. Trouba musí být tak na 175 st. předehřátá, pečeme krátce tak, abychom měli zlaté okraje. Během pečení několikrát otevřeme troubu a vypustíme páru ven. První upečené zelňáky ihned ochutnáme a případně dokořeníme zbývající syrové těsto.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka