Jsme jako křečci v kolečku. Vnitřní klid ale nechytíme, varuje psycholožka

18. leden 2024

Vnitřní klid je obrovský zdroj do života, ze kterého se dá těžit a pomůže nám v těžkých chvílích, myslí si psycholožka Bohumila Mia Fagertun Chocholoušová.

 

„My jsme ale občas jako křečci, kteří běhají v kolečku a pořád se točí. Dáváme si další a další mety, kam běžet. A když už máme všechno tak, jak to má podle nás být, přesto máme pocit prázdnoty. Správná cesta je totiž dovnitř, objevit v duši místo, kde je klid a ticho, zázemí pro to, abychom mohli být opravdu šťastní,“ radí psycholožka.

Největší problém je podle Chocholoušové v tom, že si ani nestihneme uvědomit, jak se máme dobře, ženeme se za něčím, co si chceme užít, ale vlastně si to užít nestihneme, protože už přemýšlíme o tom, co dalšího je před námi. Prostor pro to žít tady a teď se stále zmenšuje.

Rozbité dítě

Opravte mi dítě, i to je v některých případech přání rodičů, kteří zaklepou na dveře psychologa. Ale individuální sezení jen s dítětem je k ničemu.

Rodina, hádka (ilustrační foto)

 „Nechci přebrat do péče dítě, aniž by se toho účastnil zbytek rodiny. Dítě se nedá opravit. Žije v rodině, která na něj působí a ta souhra vztahů vytváří vzorec. A když tam něco nehraje, tak je to právě v tom soukolí těch vazeb a řešení se hledá často společně se všemi členy rodiny. Rodina je systém, jeden prvek podporuje ten druhý a děti často poukazují na něco, co jim chybí. I třeba nevhodným chováním,“ vysvětluje psycholožka Chocholoušová.

Podle ní jsou rodiče kvůli dětem schopni aktivovat neskutečné množství energie a potenciálu, aby něco spravili. Z lásky ke svým dětem jsou schopni tvrdě pracovat na zlepšení.

Psycholožka Bohumila Mia Fagertun Chocholoušová

„To, co rodiče sami zvládnou a skutečně dělají, to automaticky dělají jejich děti. Je jedno, že jim říkáte, tohle je správně nebo špatně, když to pak sami nedodržujete. To, co děláte, jak se chováte, to se do nich otiskne jako do modelíny. A s tím otiskem odcházejí do života. Když budete žít vy sami pro sebe dobrý život, tak pomůžete dětem nejvíc,“ uzavírá chrudimská psycholožka Bohumila Mia Fagertun Chocholoušová.

Jaké konkrétní metody pomáhají dětem naučit se empatii? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související