Jsou kreditní karty výhodné? Na co si půjčit, na co raději ušetřit?

26. listopad 2019

Podle finančního poradce Radima Frolíka jsou dobré i špatné půjčky. Hypoteční úvěry s úrokem dvě procenta jsou poměrně výhodné. A pokud má člověk něco našetřeno, je to lepší, než platit celé roky nájem za cizí byt.

Mnohem méně výhodné jsou ale různé neúčelové půjčky s vysokými úrokovými sazbami. Půjčovat si na mobilní telefony, zájezdy nebo vánoční dárky se nevyplácí.

Jaký je rozdíl mezi účelovým a neúčelovým úvěrem? „Účelové úvěry mají hlavu a patu. Lidé je využívají ke konkrétnímu účelu, nejčastěji si chtějí pořídit byt nebo dům, na který by bez půjčky nedosáhli. S neúčelovými úvěry je to horší. Půjčujeme si zkrátka na cokoliv, ale v konečném důsledku vždy původní částku za danou věc přeplatíme. V některých případech zaplatíme o hodně víc,“ říká Radim Frolík.

Neúčelové úvěry

  • Kreditní karta – Většina lidí má dnes debetní kartu. Oproti tomu kreditní karta nabízí předschválený limit, ze kterého můžeme čerpat. Zpravidla to bývá dvacet až padesát tisíc. Princip je takový, že pokud nesplatíme danou částku v bezúročném období, spočítá nám to banka i s úroky. A ty se mohou pohybovat od deseti procent nahoru.
  • Kontokorent - povolené přečerpání peněz na debetním účtu, ze kterého můžeme přečerpávat finance do mínusu. Ale pozor! Úrok se účtuje od první chvíle, žádné bezúročné období není.
  • Americká hypotéka - Funguje na principu zastavení nemovitosti a načerpání peněz na úkor této nemovitosti. Peníze můžeme použít na cokoliv za poměrně nízký úrok, který je jištěný právě nemovitostí.
  • Prodej na splátky - týká se i různých spotřebních věcí do bytu, jako je pračka nebo myčka na nádobí nebo drahý mobilní telefon. Může to být půjčka na dražší vánoční dárek.

Záchrana jménem konsolidace?

Konsolidace může částečně pomoct člověku, který má více půjček. Je to sjednocení několika závazků do jednoho. Pokud máme například kreditní kartu, půjčku na vybavení do kuchyně a ještě na mobil, můžeme tyto závazky vzít a dát je do jednoho.

„Pokud se zadaří, získáte nižší úrokovou sazbu a tím se sníží měsíční splátka. V každém případě je to ale vytloukání klínu klínem, a je mnohem lepší se do takové situace nedostat. Záleží jen na naší finanční gramotnosti, logice uvažování a hlavně nechtít všechno hned,“ uzavírá Radim Frolík.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.