Kalina, vilín, jasmín - poslové jara, kteří vykvetou i v mrazech

2. únor 2021

Pro pardubického zahradníka Františka Hlubockého je kniha Zahradníkův rok Karla Čapka zahradnickou biblí. Jednotlivé části umí nazpaměť. Třeba kapitolu o měsíci únoru:

„Tento nejkratší měsíc, tento záprtek mezi měsíci, tento měsíc nedonošený, přestupný a vůbec nesolidní, vyniká nad všechny ostatní svými potměšilými záludy; mějte se před ním na pozoru. Ve dne loudí na keřích pupence a v noci je spálí,“ cituje František Hlubocký. Přesto jsou keře, které se mrazu nebojí a kvetou už v zimě. Které to jsou?  

Nepleťte si jasmín nahokvětý se zlaticí

Mezi prvními keři, které vykvétají v únoru, jsou jasmíny nahokvěté. „Jsou to takové zelené proutky, které se často pnou zahrádkářům po plotech. Kvetou žlutě a lidé si je často pletou se zlaticí, latinsky Forsythií,“ vysvětluje zahradník.

Zlatice kvete ale přece jen o něco později. A lidé si ji pro změnu pletou se zlatým deštěm. To je lidový název pro štědřenec, keř se žlutými květy, který vykvétá až v květnu a skutečně připomíná zlatý déšť svou záplavou žlutých kvítků.

Žluté květy jasmínu nahokvětého (Jasminum nudiflorum) se objevují ještě před koncem roku

Odvážná, odolná a krásná kalina vonná 

Kalina vonná je keř, který má mnoho poupat připravených ke květu už od podzimu.

„Může se stát, že třeba na Štědrý den nastane obleva, a najednou na vás vykoukne pět kvítků. Včera jsem se díval a zase tam mám pár kvítků, i přesto, že bylo mínus deset stupňů Celsia. A jestli se oteplí, tak za čtrnáct dnů bude už celá kalina růžová, a plná včel,“ doufá František Hlubocký, který kalinu doporučuje na každou zahrádku.

Kalina vonná je velmi odolný keř, o který skoro nemusíte pečovat. Jeho výšku si určujete zastřiháváním.

Květy vilínů potěší barvou i vůní

Vilíny jsou opadavé keře, které trochu připomínají lísku. Svými žlutými, ale i oranžovými nebo červenými květy vás překvapí klidně uprostřed zimy. Barva květů závisí na druhu. Nejčastěji se u nás pěstuje vilín prostřední, kříženec vilínu měkkého a vilínu japonského.

Zahradník František Hlubocký doporučuje v této složité době právě zahradničení: „Nedávno jsem četl, že američtí psychologové dělali průzkum a zjistili, že lidé, kteří něco pěstují, jsou na tom psychicky podstatně lépe. Je to radost, vypěstovat si něco živého, krásného nebo chutného.“

Zkuste si třeba vyset papriky. Teď je ten správný čas. Více uslyšíte v rozhovoru.

Spustit audio

Související