Kam až se vyšroubují ceny vánočních kaprů? V rozletu je má zbrzdit konkurence

27. říjen 2021

Je tady podzim, čas výlovů. Teprve po nich zjistíme, kolik peněz bude stát tradiční pochutina posledních svátků roku. Zkušený rybníkář Adolf Vondrka soudí, že ceny neuletí do závratných výšin.

„Ryb by měl být dostatek, takže konkurenční tlak nepustí cenu výš. Ale cena obilovin, která je pro nás zásadní, šla meziročně až o 40 procent nahoru. Dramatický nárůst se nějakou formou promítne. V loňském roce se ceny ve velkých městech pohybovaly kolem stovky, letos to může být až 130. U jednotlivých producentů na sádkách jsou ceny stabilnější, než když kapra sháníte na poslední chvíli někde u stánku,“ podotýká.

Sváteční výlov

Po roční odmlce bude v den státního svátku 28. října znovu živo u Bohdanečského rybníka. Loni tradici přerušil covid. „Rybníky většinou lovíme a nasazujeme každým rokem. Bohdanečský rybník je specifický tím, že se hůř loví. Pár lidí se přišlo podívat i loni, přestože jsme tam neměli občerstvení, prodej živých ryb a podobně. Letos už bude rybí polévka, teplé nápoje, káva, pečivo.“

Rybníkář Adolf Vondrka

Majitel Rybničního hospodářství Lázně Bohdaneč Adolf Vondrka říká, že se u nich neloví tak jako na jihu Čech zátahovou sítí. „Používáme takzvanou podložní síť, kterou pokládáme na dno rybníka s pomocí ocelových klik. Musíme sešívat dvě obrovské sítě k sobě, abychom loviště pokryli. Ryby pak zvedáme v takovém větším rozměru. Aktivní práce rybářů je vidět hned od rána.“

Pod dohledem Pernštejnů

Letošní bohdanečský výlov je součástí celoročního programu 500 let renesance ve východních Čechách. Připomíná to i trojboký stojan u výpusti s informacemi o rozvoji rybníkářství na Pardubicku za vlády rodu Pernštejnů. V 10 hodin dopoledne tam bude slosování o ceny pro účastníky soutěže Pardubického kraje Naplň Vilémovu truhlu. Lidé měli za úkol navštívit 15 míst a správně odpovědět na otázky.

Součástí výlovu letos nebude akce Loučení s ptáky. Přesto si návštěvníci můžou výlov zpestřit návštěvou ptačí pozorovatelny na severním cípu Polákova poloostrova. Na dně vypuštěného rybníka každoročně hledají potravu a úkryt tisícihlavá hejna stěhovavých ptáků. Na pozorování nezapomeňte dalekohled.

Výlov běží i na rybníku Buňkov u Přelouče, kde rybáři plánují do pátku slovit až 70 tun ryb - hlavně kaprů, candátů a štik. Po kolena ve studené vodě stráví skoro tři dny. Po dlouhé době se na jejich práci můžou přijít podívat i lidé z okolí.

Spustit audio

Související