Minimalistické šaty a svrchní vestičky. Nové trendy ve svatební módě

26. leden 2022

Pardubický svatební veletrh se koná bez přerušení už poosmnácté. Je to podle organizátorky Adély Trávníčkové nejdéle trvající svatební veletrh v České republice. I letos tam své svatební novinky představí na třicet firem.

Dozvíte se, že čistě bílá barva svatebních šatů už není v módě. A že na léto si ženichové objednávají svrchní vesty místo saka.

Nejnovější svatební trendy můžete vidět na jednom místě během posledního lednového víkendu v budově ČSOB pojišťovny na Masarykové náměstí v Pardubicích.

„Přijít můžete v sobotu od deseti do sedmnácti hodin a v neděli od deseti hodin do šestnácti hodin. Vstup je zdarma. Nabídneme nejen šaty, květiny, prstýnky, ale také dorty, kávu nebo ohňovou show,“ říká organizátorka Trávníčková.

Čistě bílé šaty neseženete

Značkoví výrobci svatebních šatů už několik let čistě bílou barvu nevyrábějí. „Bílá zkrátka není v kurzu, spíše smetanově zabarvená, frčí teplejší odstíny krémové, která pleti sluší mnohem víc. Pokud vidíte bílé šněrovací časy, většinou to bývají výrobky z Číny, Ukrajiny nebo Polska. Ale značkové šaty v čistě bílé skutečně neseženete,“ vysvětluje módní stylistka Miroslava Zurianová.

Půjčovny plesových a svatebních šatů hlásí výrazný propad zájmu zákazníků (ilustrační foto)

Svatba většinou stojí na oblečení nevěsty, od toho se pak odvíjí oblečení pro ženicha. A jaké jsou módní novinky?

„Stále dominují krajky, ale máme i novinku, pro kterou si jezdí nevěsty až ze Slovenska. Je to kaskádová sukně. Látka je rozdělená na několik vrstev, které spojuje proužek krajky, který se snoubí s krajkou na závoji,“ vysvětluje módní stylistka.

Minimalismus žádá dokonalou krejčovinu

Trendem je i minimalismus. Šaty jsou jednoduché, ale pozor, ne vždy splývající. Těžký satén se už nepoužívá, nahrazuje se sienou, což je hebký materiál na omak i na pohled. Nevěsty mají představu, že minimalistické šaty budou levnou záležitostí, ale není to pravda. Minimalismus totiž vyžaduje dokonalou krejčovinu. Šaty musí padnout, nezachrání to žádné krajky ani obruče.

U mužů dominují pořád středně i tmavě modré obleky, ale i kostkované. „A zajímavé na léto mohou být vestičky, ale ty s fazónou, svrchní vesty, které nemají vypodšívkovaná záda. Základem je do barvy sladěná košile.

„Milé nevěsty, přimlouvám se za toto: Nikdy nelaďte ženicha do barvy svatební tabule, ale vždy k nevěstě, abyste spolu vytvořili dokonalý harmonický pár,“ uzavírá Miroslava Zurianová.

Spustit audio

Související