Kam vyrazit v sedle? Třeba na hrad nebo do Toulovcových maštalí

13. září 2020

V našem kraji najdete celou řadu farem a rančů, kde si můžete sami nebo s dětmi užít jízdu na koni. Ať už v prostoru jízdárny nebo přímo při vyjížďce do přírody. Východočeské výlety vám představí některé z nich.

Půvabné Pastvisko

V Záboří u Proseče, místech zvané Pastvisko, chová Rudolf Bača jezdecké koně. Někteří z nich jsou dokonce potomky slavných koní šlechtického rodu Kinských. Méně zkušené jezdce provezou ve venkovní jízdárně.Okolní příroda ale přímo zve k vyjížďce po loukách, pastvinách nebo lesních cestách. Rudolf Bača, jehož farma slouží i jako stanice pro jezdce na koních, může podle přání koně zapřáhnout i do bryčky. Nebo dokonce saní, tedy, pokud to sněhové podmínky dovolí.

Ranč pod Kuňkou

V dobré dostupnosti Pardubic, na turisticky atraktivním místě, přímo pod hradem Kunětická hora se nachází Ranč pod Kuňkou. Jeho součástí nejsou jen výběhy a pastvina pro koně, ale také ohrady s hospodářskými zvířaty. V areálu, který je během dne volně přístupný, si můžete prohlédnout i voliéru s liškou, kunou a dalšími zvířaty. Na ranči také funguje kroužek mladého chovatele.

Výběhy Ranče pod Kuňkou.JPG

Ranč má svůj vlastní jezdecký klub, ale zájemci o ježdění na koni mohou využít dalších nabízených služeb. „Záleží na zkušenostech jezdců. K nám jezdí hodně děti, což nás baví, takže se přizpůsobujeme hlavně jim,“ vysvětluje majitel ranče Libor Coufal. „Ale pořádáme i vyjížďky do lesa. K oblíbeným trasám patří i výlet koňmo přímo na Kunětickou horu. Zkušeným jezdcům nabízíme i zapůjčení koně,“ dodává majitel Ranče pod Kuňkou.

Ranč Bělečko

Bělečko je malá vesnice poblíž Býště na Pardubicku, leží v krásné přírodě, na okraji Hradeckých městských lesů. Majitelé ranče areál začali budovat před dvaceti lety. Dnes se specializují nejen na chov koní, ale i dalších hospodářských zvířat, včetně produkce vlastních masných i mléčných výrobků. Vyjížďky do přírody tam můžete absolvovat na několika koních, děti určitě uvítají sedlo poníka. Kromě jednoho. Jmenuje se Pedro a v ohradě si užívá už zasloužený důchod. Je mu totiž výjimečných 45 let.

Koně z Ranče Bělečko

Ranč Bělečko také funguje jako stanice pro jezdce. Ti zde najdou ustájení pro koně a využít mohou i pohostinství místní restaurace. Dvůr Ranče Bělečko je přístupný, návštěvníci si můžou prohlédnout hospodářská zvířata, jako například býčky plemene Jersey, kozy, prasata a samozřejmě na ranči nechybí ani slepice, psi anebo kočky.

Sportovní jezdecký klub Chrudim

Na okraji Chrudimi, poblíž Vestce, se nachází pozemek Střední školy zemědělské a vyšší odborné Chrudim. V poslední době ho z několika stran odřízly nové silnice, nicméně zvířata tam mají dostatek prostoru k pohybu a pastvě. Součástí areálu jsou stáje i venkovní jízdárna.

Škola vlastní několik jezdeckých koní a také sportovní jezdecký klub. Ten je nejstarším zájmovým kroužkem školy a také patří k nejstarším jezdeckým klubům v našem kraji, založený byl v roce 1966.

Jiří Bělohlav je trenérem chrudimského Sportovního jezdeckého klubu šest let

Jezdecký klub ale není určený výhradně pro studenty zemědělské školy. Členy se mohou stát děti starší 12 let. „Většina členů klubu jsou skutečně děti z chrudimských základních škol. Pravdou je, že v současné době tu nemáme ani jednoho chlapce,“ dodává s úsměvem dlouholetý vedoucí klubu Jiří Soukup. „Jsme zakládajícími členy Ligy zemědělských škol v parkurovém skákání, za posledních pět let jsme vítězství v Lize nikomu nepřenechali.“ Členové chrudimského jezdeckého klubu se pravidelně účastní i dalších jezdeckých závodů pořádaných ve Východních Čechách, odkud se vracejí s úspěchy. 

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.