Kameničky inspirovaly Raise, Slavíčka i Masaryka

23. květen 2021

Leží v půvabné krajině pod vrcholky Českomoravské vrchoviny v chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Kameničky nemají jen krásné okolí, samotná obec s řadou roubených staveb a dalších poetických zákoutí působí velmi malebně.

Kdo navštíví Kameničky, možná se ani nediví, že si je tolik zamiloval malíř Antonín Slavíček, který je především proslavil obrazem U nás v Kameničkách. A například Východočeská galerie v Pardubicích dokonce vlastní až 50 obrazů, které slavný český malíř v Kameničkách vytvořil.

V obci měl několik let pronajatý dům a i později se tam často a rád vracel. Do vesnice svou tvorbou Slavíček přilákal řadu dalších malířů. Tamní kraj rád maloval třeba i prezidentův syn Herbert Masaryk. Umělci do obce a jejího okolí jezdí za inspirací dodnes. Málokdo ale ví, co tomu předcházelo.

Barokní kostel, fara a galerie

Do Kameniček ve skutečnosti přivedl Antonína Slavíčka spisovatel Karel Václav Rais, který nějakou dobu učil v nedaleké Trhové Kamenici a posléze v Hlinsku. Přesněji řečeno byl to jeho román Západ, který se v obci odehrává. V knize sice není o Kameničkách ani zmínky, vesnice se tam jmenuje Studenec, ale právě díky velmi půvabným Raisovým poetickým popisům se o toto místo začal zajímat Slavíček, a tak mu Rais pravdu vyzradil.

Kameničky jsou také zpodobněny v ilustracích jednoho z vydání Západu. Vytvořil je Adolf Kašpar. Ten kvůli tomu do Kameniček přijel, a tak můžeme nejen na Slavíčkových obrazech, ale i na Kašparových ilustracích porovnávat, co do dnešních dnů v obci zůstalo.

Příliš se toho ale v Kameničkách nezměnilo, obec dodnes působí nesmírně poetickým dojmem a místy i jako by se tam zastavil čas. Půvabný barokní kostelík, který byl a je stále oblíbeným tématem řady obrazů, jen doplnila novodobá křížová cesta. Nedaleká barokní fara je nově opravena, ale vypadá úplně stejně jako na fotografiích z roku 1900.

Barokní kostel v Kameničkách zobrazují malíři velmi často

Jen protější škola o několik pater vyrostla. Na její fasádě i řadě dalších míst v obci si připomínají právě ony dvě osobnosti, které Kameničky proslavily. V budově fary je navíc také Galerie Antonína Slavíčka, která slouží jako pamětní síň jeho a K. V. Raise.

Volákův kopec a pramen Chrudimky

Kameničky se nachází na úpatí Železných hor a Vysočiny v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy a tato poloha dává obci i jejímu okolí specifický charakter. Je mírně zvlněná a jejím typickým porostem jsou břízy. Tak typická je i nejslavnější vyvýšenina v obci, Volákův kopec. Jmenuje se oficiálně Vojtěchův, ale Volákovým ho pojmenovali už v dávných dobách podle majitele gruntu pod ním.

Hned vedle tohoto roubeného statku stojí dům, ve kterém v Kameničkách pobýval Slavíček. Stále je pod ním také rybník, který se zrcadlí na jeho nejslavnějším obraze s pohledem právě k Volákově kopci.

Volákův kopec na obrazu Antonína Slavíčka U nás v Kameničkách z roku 1904

Návštěvníci Kameniček určitě nemůžou vynechat také výlet do tamních lesů. Například k jednomu z pramenů Chrudimky. Ta se dříve jmenovala Kamenice a zřejmě právě ona dala Kameničkám jméno. Pramen tam nazývají Filipovský podle Filipova, který je místní částí Kameniček.

Obec se vlastně nachází ve velmi významné pramenné oblasti, a tak pramen Chrudimky není jediný, ke kterému lze dojít nebo ještě lépe dojet na kole tamními cyklotrasami. Ani ne 10 kilometrů daleko teče například pramen řeky Sázavy a jen o pár kilometrů dál pramen Svratky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.