Kančí kotlety s šípkovou omáčkou
Postup: 2 větší kančí kotlety hřbetem ruky naklepeme, okořeníme podrceným pepřem (cca 10 kuliček) a jalovčinkami (cca 5 ksüliček). Nesolíme! Maso necháme 1 - 3 hod. v chladnu odležet. Pak na 2 lžících oleje zpěníme 5-7 dkg na kostičky pokrájeného špeku a 1 středně velkou, rovněž na kostičky pokrájenou cibuli, opečeme kotlety a za mírného podlévání vodou je necháme pod pokličkou dusit doměkka. Změklé maso dáme stranou do nahřátého kastrolku, šťávu vydusíme, zaprášíme cca 2-3 lžícemi hl. mouky, osmahneme a poté rozvaříme s vodou. Omáčku rozmixujeme, přidáme 3 lžíce šípkové zavařeniny, ochutíme nastrouhanou citronovou kůrou, citr. šťávou a cukrem. Při přípravě můžeme k podlévání a ochucení použít i červené víno, ale není nutné. Jako příloha se hodí téměř vše, nejvíce chutná bramborový knedlík.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.