Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Se šípkovou nebo se zelím? Tenhle spor řeší myslivci ve filmu Slavnosti sněženek. Pokud se rozhodnete pro šípkovou, vyzkoušejte recept našeho posluchače.

Ingredience
  • 600g kančí kýty
  • 50g sádla
  • 100g kořenové zeleniny
  • 2 cibule
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 5dl červeného vína
  • nové koření, skořice, 1/2 citrónu, ocet, sůl, cukr, šípková dřeň

Postup:
Šípková dřeň: Vyzrálé a ještě tvrdé šípky, které jsme natrhali před prvními mrazíky, zbavíme stopek a důkladně propláchneme. Dáme do kastrolu, zalijeme vodou, přikryjeme a vaříme 30 minut. Změklé šípky potom po částech vkládáme do mixeru, přilijeme trochu vody z vaření, rozmixujeme. Poté je přelijeme do cedníku a propasírujeme. Potom protlak zvážíme a na každý 1kg přidáme 100g pískového cukru. Promícháme jej s protlakem, naplníme do 0,33 l sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut na 85°C.

Kančí se šípkovou omáčkou:
Na sádle dorůžova osmahneme nakrájenou zeleninu a cibuli, přidáme nové koření a nakrájený citrón. Do zeleniny vložíme odblaněnou, osolenou a slaninou prošpikovanou kančí kýtu. Dusíme pod pokličkou. Měkké maso vyjmeme, vydušenou šťávu zahustíme světlou jíškou, přidáme šípkovou dřeň, skořici, podle chuti přisolíme, okyselíme a osladíme. Omáčku povaříme do zhoustnutí.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.