Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Se šípkovou nebo se zelím? Tenhle spor řeší myslivci ve filmu Slavnosti sněženek. Pokud se rozhodnete pro šípkovou, vyzkoušejte náš recept.

Suroviny:
600g kančí kýty
50g sádla
100g kořenové zeleniny
2 cibule
3 lžíce hladké mouky
5dl červeného vína
nové koření, skořice, 1/2 citrónu, ocet, sůl, cukr, šípková dřeň

Postup:
Šípková dřeň: Vyzrálé a ještě tvrdé šípky, které jsme natrhali před prvními mrazíky, zbavíme stopek a důkladně propláchneme. Dáme do kastrolu, zalijeme vodou, přikryjeme a vaříme 30 minut. Změklé šípky potom po částech vkládáme do mixeru, přilijeme trochu vody z vaření, rozmixujeme. Poté je přelijeme do cedníku a propasírujeme. Potom protlak zvážíme a na každý 1kg přidáme 100g pískového cukru. Promícháme jej s protlakem, naplníme do 0,33 l sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut na 85°C.

Kančí se šípkovou omáčkou:
Na sádle dorůžova osmahneme nakrájenou zeleninu a cibuli, přidáme nové koření a nakrájený citrón. Do zeleniny vložíme odblaněnou, osolenou a slaninou prošpikovanou kančí kýtu. Dusíme pod pokličkou. Měkké maso vyjmeme, vydušenou šťávu zahustíme světlou jíškou, přidáme šípkovou dřeň, skořici, podle chuti přisolíme, okyselíme a osladíme. Omáčku povaříme do zhoustnutí.