Kančí kýta se šípkovou omáčkou
Se šípkovou nebo se zelím? Tenhle spor řeší myslivci ve filmu Slavnosti sněženek. Pokud se rozhodnete pro šípkovou, vyzkoušejte náš recept.
Suroviny:
600g kančí kýty
50g sádla
100g kořenové zeleniny
2 cibule
3 lžíce hladké mouky
5dl červeného vína
nové koření, skořice, 1/2 citrónu, ocet, sůl, cukr, šípková dřeň
Postup:
Šípková dřeň: Vyzrálé a ještě tvrdé šípky, které jsme natrhali před prvními mrazíky, zbavíme stopek a důkladně propláchneme. Dáme do kastrolu, zalijeme vodou, přikryjeme a vaříme 30 minut. Změklé šípky potom po částech vkládáme do mixeru, přilijeme trochu vody z vaření, rozmixujeme. Poté je přelijeme do cedníku a propasírujeme. Potom protlak zvážíme a na každý 1kg přidáme 100g pískového cukru. Promícháme jej s protlakem, naplníme do 0,33 l sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut na 85°C.
Kančí se šípkovou omáčkou: Na sádle dorůžova osmahneme nakrájenou zeleninu a cibuli, přidáme nové koření a nakrájený citrón. Do zeleniny vložíme odblaněnou, osolenou a slaninou prošpikovanou kančí kýtu. Dusíme pod pokličkou. Měkké maso vyjmeme, vydušenou šťávu zahustíme světlou jíškou, přidáme šípkovou dřeň, skořici, podle chuti přisolíme, okyselíme a osladíme. Omáčku povaříme do zhoustnutí.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…
Jan Pokorný, ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu a moderátor


Tulák po hvězdách
Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.