Kde v Pardubicích dodýchala monarchie

10. červen 2018

Sedmého června 1918 nechal maďarský důstojník Remeny střílet do lidí. U železničního přejezdu ve Sladkovského ulici zůstali ležet tři mrtví.

Začátek léta roku 1918 provázel velký hlad, sýpky byly prázdné a rakouskouherské zásobování se hroutilo. A zatímco na vesnicích ještě nějaké zásoby byly, ve městech se už lidé scházeli v hladových demonstracích. Monarchie, která krvácela na frontách, a přitom nedokázala uživit lidi v týlu, nezadržitelně spěla k svému konci.

Pardubické rabování

Lehce se nežilo ani státním zaměstnancům. A tak, když se lidé od dráhy dozvěděli, že Pardubicemi projíždí vlak s potravinami, odstavili ho 6. června na slepou kolej. Řekli to pak svým ženám, ty to řekly svým sousedkám a druhý den brzo ráno se vydaly pro jídlo. Ženy a jejich děti. Pro muže byly takové akce příliš nebezpečné. Pokud by byli chyceni, okamžitě by byli posláni na frontu.

Došlo k rabování vagónů, ve kterých byla údajně slanina. Na nádraží se sbíhali další lidé, až z nich byl dvoutisícový dav. To už neušlo pozornosti četníků, kteří lidi od vagónů odehnali a se zbraní v ruce je drželi v bezpečné vzdálenosti. Lidé se nechtěli rozejít a situace se hrotila každou minutou. Velitel nastoupivší vojenské jednotky velel ke střelbě, které zabránil na poslední chvíli policejní komisař Augustin Jung. Ten lidi přiměl k pokojnému rozchodu.

Rabování železničních vagónů na starém nádraží v Pardubicích

Následkem těchto událostí na hlavním nádraží ale začala váznout železniční doprava a ve směru od Chocně v blízkosti kaple svaté Anny se zastavilo několik vlaků. Mezi nimi také vagóny s potravinami, údajně s cukrem, moukou, kávou, rýží, obilovinami a také s uhlím. A rabování se kolem třetí hodiny odpoledne opakovalo. Opět museli zasahovat četníci a vojsko.

Střílení do lidí

Aby se zabránilo dalším rabování, byly na trať preventivně vyslány vojenské hlídky. Jedna taková pochodovala od hlavního nádraží ke kapli svaté Anny a velel jí maďarský poručík Remeny. U přejezdu ve Sladkovského ulici chytili nějakou ženu podezřelou z rabování, a když ji odváděli, někdo z přihlížejících vykřikl: „Pusťte ji!“ Poručík Remeny uznal tento výkřik jako důvod ke střelbě. A poručil svým vojákům vystřelit. První salva šla do vzduchu, ale při nabíjení druhé došlo k nešťastnému postřelení mezi samotnými vojáky. Poručík Rememy ale situaci vyhodnotil jako útok a velel střílet do prchajících lidí. Výsledkem byli tři mrtví a několik raněných.

Smrtelnou střelu dostal středoškolský profesor Josef Slezák, koželuh František Hatle a dvanáctiletý školák z Ohrazenic Oldřich Kudrna, který byl střelen ze strany do břicha a zemřel o několik hodin později. Byli to náhodní chodci, kteří s rabováním neměli co do činění. Památku obětí dodnes připomíná pamětní deska na domě číslo 433 ve Sladkovského ulici.

Pamětní deska ve Sladkovského ulici připomíná události ze 7. června 1918

Maďarský poručík Remeny

Když poručík Remeny viděl následky střelby, velel jednotce k ústupu na nádraží. Sám naskočil na projíždějící lokomotivu a na nádraží přesedl na první vlak do Hradce Králové, kde měla velitelství jeho jednotka. Viděl, jak rozzuření lidé byli, a tušil, že ho budou hnát k zodpovědnosti. Lidé ho v Pardubicích marně hledali na nádraží, v jeho bytě i v hospodě na Veselce. Armáda ho schovala a poručík Remeny zmizel beze stop v Maďarsku.

V Pardubicích bylo vyhlášeno stanné právo a v ulicích se objevily vojenské jednotky s kulomety. To aby pardubické občany nenapadlo pořádat demonstrace.

Pohřební průvod profesora Josefa Slezáka 10. června 1918

Pohřeb jako demonstrace

K demonstraci ale přece jen došlo a to při pohřbu jedné z obětí střelby pana profesora Slezáka. Pohřební průvod šel od kostela dnešní třídou Míru na staré hlavní nádraží. A stal se obrovskou demonstrací proti trouchnivějící rakousko-uherské monarchii. Která tou dobou už nezadržitelně spěla ke svému konci.

Spustit audio