Kdy ze mě konečně uděláte babičku? Otázka, která může zabolet

13. červen 2019

Každý desátý pár má dnes problém s početím dítěte. Podle psycholožky Jany Březinové za to může hlavně trend odkládání rodičovství na později. Navíc vztahy jsou velmi nestabilní, mladí lidé se rozcházejí, stále hledají někoho lepšího.

Ale biologické hodiny mají také svůj plán, který řídí příroda.  A ta jasně říká, že plodnost se po třicítce výrazně snižuje.

Vznikl nový termín - výkonné těhotenství, který vysvětluje Jana Březinová takto: „Dnes chceme mít všechno přesně naplánované. Teď je na řadě kariéra, a ještě naše vysněná dovolená, teprve potom konečně přijde na řadu dítě. A když si to takhle všechno naplánujeme a ono to najednou nejde, celý plán se zbortí jako domeček z karet,“ vysvětluje psycholožka. Následují deprese, poruchy spánku, příjmu jídla, poruchy sexuality, často i rozchod partnerů, kteří se vzájemně obviňují, kdo za to může.

Prarodiče můžou pomoct i ublížit

Babičky a dědové se na miminko přirozeně velmi těší. A většinou nesou velmi nelibě skutečnost, že jejich děti se do role rodičů nehrnou ani po třicítce. Když už je ale situace taková, že mladý pár se o dítě snaží několik měsíců a let, jsou poznámky typu: vy na to moc myslíte, jeďte na dovolenou, málo souložíte, jste přepracovaní a pořád někde běháte – zbytečné. Zoufalému páru neprospějí, naopak mohou jejich psychiku ještě víc podlomit.

Jak tedy svému dospělému dítěti pomoct? Podle psycholožky stačí jen říct: Jsme tady, máme tě moc rádi, jestli si o tom chceš popovídat, vždycky si na tebe najdeme čas... jednou budeš skvělá máma. Hlavně ženy potřebují v této složité životní situaci podpořit slovně, mají potřebu se vypovídat. Naopak muži bývají často bezradní, nevědí, jak svou ženu, která musí absolvovat spoustu procedur, podpořit. Nakonec o tom nechtějí vůbec mluvit. Pomoc psychologa může být v tomto případě zásadní.

Spustit audio

Související