Klášterní areál na Hoře Matky Boží u Králík čeká rozsáhlá obnova

15. červen 2024 07:40

Klášterní areál na Hoře Matky Boží u Králík čeká rozsáhlá obnova. Římskokatolická církev získala na opravy národní kulturní památky evropskou dotaci, na projektovou dokumentaci přispěl téměř milionem korun Pardubický kraj.

Stavět by se mělo v letech 2025 a 2026 za provozu areálu. Podle duchovního správce poutního místa Karla Moravce je dokumentace hotová a bude se v soutěži hledat dodavatel. Náklady se odhadují na 80 milionů korun, díky výběrovému řízení by se mohly snížit.

Nová střecha i fasáda

Rekonstrukce bude spočívat především ve výměně většiny střešních krytin z pozinkovaného plechu za měděný plech. Opraví se fasády, klášter získá nový výtah a zpřístupní se i část podkroví, která je spojena s historií internace a také pobytu řádových sester.

Poutní areál Hora Matky Boží byl roku 2018 vyhlášen národní kulturní památkou. Je v majetku církve a slouží poutníkům, věřícím i široké veřejnosti jako duchovní místo s výjimečnou architekturou i uměleckou výzdobou. Vede k němu stromořadí z Králík s křížovou cestou, které bylo vyhlášeno alejí roku 2023.

Klášter na Hoře Matky Boží

Klášterní areál na Hoře Matky Boží

Poutní komplex založil na sklonku 17. století králický rodák Tobias Jan Becker. Celý areál i s kostelem byl dokončen v roce 1710. V polovině 19. století klášter vyhořel. Z barokní výzdoby mnoho nezůstalo.

Opravy trvaly pouhý rok, vybavení se obnovilo až na konci století v novorenesančním stylu. Klášter původně sloužil řádu servitů, později je vystřídali redemptoristé.

Němci za druhé světové války využívali sousední Poutní dům. V roce 1950 komunistický režim v klášteře zřídil internační tábor pro mužské řeholníky. Areál se věřícím znovu otevřel v roce 1968.

autor: pta | zdroje: ČTK , Pardubický kraj
Spustit audio

Související