Komedií roku je kabaret Semafor z Liberce, géniem smíchu Bohdalová

5. květen 2022 08:49

Titul Komedie roku 2021 si z Pardubic odvezlo liberecké divadlo F. X. Šaldy. Na 22. ročníku Grand festivalu smíchu zvítězilo s revuálním kabaretem Semafor. Rozhodla o tom nejen odborná porota, ale také diváci. Ti na velké scéně Východočeského divadla mohli vidět sedm komedií, které v uplynulých dvou letech vznikly na českých a moravských jevištích profesionálních divadel.

Vítězná hudební komedie, přesněji řečeno revue, je poctou divadlu Semafor a zejména pak Jiřímu Suchému a Jiřímu Šlitrovi. Představení s libereckým divadle nastudoval režisér Šimon Dominik. „Zároveň je to taková pocta té dnes už bohužel odcházející generaci, která v těch 60. letech definovala pop kulturu do určité podoby, z jaké těžíme dodnes. A myslím si, že speciálně to, co Suchý a Šlitr vnesli do poezie, do vnímání kultury, je něco, co ještě dlouhá desetiletí přežije.“

Odkaz Semaforu

V představení zaznívají známé hudební evergreeny, které nenechali v hledišti Východočeského divadla nikoho chladným. Komedie si tak odvezla cenu diváků, ale i odborné poroty. V jejím čele seděla pedagožka pražské DAMU Radmila Hrdinová.

„Já si myslím, že síla té inscenace spočívá hlavně hodně v písničkách, které znají lidé, aniž si je dneska už spojují se Semaforem. A zazní tam i přímý odkaz na Voskovce a Wericha a Ježka, ze kterého Semafor čerpal, takže tam je spousta nádherné muziky, dokonce s živou kapelou. A to si myslím, že tu inscenaci hází zase o patro výš,“ uznává porotkyně.

Cenu génia smíchu za celoživotní mistrovství a přínos komediálnímu žánru dostala herečka Jiřina Bohdalová

Další oceněnou komedií byla inscenace Ošklivec, kterou na festival přivezl pražský Činoherní klub. Hlavní představitelé Vojta Kotek a Marta Dancingerová dostali ceny za herecký výkon, režisér Braňo Holiček pak cenu za režii. „Já jsem si vždycky přál, aby to byla komedie, s tím jsme do toho zkoušení šli, ale samozřejmě čím více se člověk v tom textu hrabe, tím hlouběji a hlouběji zapadá do duší obou těch postav a zjišťuje, že to až taková sranda není.“

Festival smíchu každoroční cenu Genia smíchu za celoživotní mistrovství a přínos komediálnímu žánru, tentokrát si pro ni přišla herečka Jiřina Bohdalová.

Spustit audio

Související