Koprová omáčka

Koprová omáčka s knedlíkem

Snad žádné jiné jídlo nerozděluje tolik lidí na dva tábory. Někdo ji miluje, někdo ji nemůže ani vidět. Pokud patříte do první skupiny, uvařte si koprovku podle našeho receptu.

  • 500 ml masového vývaru (případně vody)
  • 250 ml zakysané smetany
  • 50 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 2 lžíce sekaného kopru
  • 1-2 lžíce octa
  • 2 lžíce cukru (podle chuti)
  • sůl

Postup:
V hrnci nasucho opražíme mouku na mírném plameni, přidáme rozpuštěné máslo a zalijeme vývarem (použijeme asi 2/3 tekutiny, zbytek si necháme stranou. Osolíme a vaříme asi 20 minut.

Ve zbylém vývaru v jiném hrnci povaříme nasekaný kopr, přidáme ho do omáčky, hotovou omáčku zalijeme za stálého míchání smetanou a ještě chvíli prohřejeme, až bude mít krémovou konzistenci.

Podle chuti ji dosolíme a dochutíme octem. Podáváme s bramborem a vejcem, popř. s knedlíkem a vařeným hovězím masem.