Kořen pampelišky pročistí žaludek, žlučník i střeva. Po upražení připomíná kávu

30. leden 2023

Výživová poradkyně Jana Kolrusová přišla před pěti lety na trh s novinkou. Zaměřila se na českou bylinu, která je dostupná všem, a má mnoho ozdravných účinků. Je to obyčejná pampeliška.

„Už v době Karla IV. vznikaly první pampeliškové recepty. Používaly se květy a listy do koupelí jako omlazující lázeň. My zpracováváme kořen pampelišky. Ten usušíme, upražíme a vyrobíme z něj lahodný a ozdravující nápoj,“ vysvětluje poradkyně.

Pampelišková kávovina je v podstatě pražený kořen pampelišky. Chuť a vůně pampeliškové kávoviny je podobná vůni a chuti kávy, ale neobsahuje kofein. Podle Jany Kolrusové je v ní cítit chuť pražení, oříšků a pohanky. Výrobek se vyrábí výhradně ručně, díky tomu je originální. V roce 2018 získal titul Regionální potravina Pardubického kraje.

Káva s vůní pomeranče nebo levandule

Jen s pampeliškou si ale Jana Kolrusová se svým týmem nevystačila. Postupně vymýšlejí další zdravé produkty. Kombinují různé druhy bylin s chutí kávy i čaje.

Výživová poradkyně Jana Kolrusová

„Do kávy nepřidáváme umělá aromata, ani žádná éčka. Používáme sušené květy, bylinky nebo koření. Umleté jsou právě v kombinaci s čerstvě upraženou kávou výborné. Každý, kdo by to chtěl vidět na vlastní oči, může zajet do naší pražírny do Bohdanče. V pražírně používáme metodu pražení teplým vzduchem, což je v souladu s ekologií, jsme pátá kavárna v Česku, která to tímto způsobem dělá,“ říká Jana Kolrusová.

Jana Kolrusová pracuje i s obézními dětmi. Co na ně platí a co rozhodně ne? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související