Už kvetou jehnědy. Zkuste si z nich udělat limonádu, než zapadnou sněhem

17. leden 2023

Současná zima nechala rozkvést jehnědy na lískách. Všimli si toho nejen milovníci přírody, bohužel i alergici. Pokud ale souzníte s přírodou, můžete vyzkoušet fermentovanou limonádu z jehněd a jehličí. Jako vítanou vitaminovou bombu nám ji doporučila pardubická bylinkářka Radka Svatošová.

„Doporučuji nejen tuto limonádu, na kterou stačí pár květů z lísky a větviček z jehličnanu, ale také smažené jehnědy. Velmi podobně se připravují kosmatice, tedy obalované květy černého bezu. Stačí jehnědy obalit v pivním těstíčku, přidat chilli nebo jiné koření a osmažit. Je to opravdu velmi dobré,“ pochvaluje si bylinkářka.

V přírodě nasbíráme jehnědy z lísky, které jsou téměř zralé, ale ještě se neotevřely. Příliš mladé budou tvrdé a vločkovité a ty, které už jsou otevřené, budou hořké a bez bílkovin z pylu. Jehnědy namáčíme v těstíčku z mouky, vajec a piva a smažíme v oleji do zlatova.

Limonáda z jehličí a jehněd

Ingredience
  • 3 litry odstáté vody
  • malý kousek droždí
  • 150 gramů hnědého cukru (3 lžíce cukru na litr vody)
  • 1 bio citrón nebo pomeranč
  • 2 hrsti borového jehličí
  • několik smrkových, borovicových či jedlových větviček

Ve velké skleněné nádobě rozpustíme ve vlažné vodě cukr nebo med a droždí. Pokud máme, můžeme místo droždí použít i tibi krystaly. Citrón nebo pomeranč rozkrájíme na malé kousky a spolu s jehličím přidáme do sklenice. Lehce přiklopíme víčkem nebo přikryjeme proděravělou fólií tak, aby mohl unikat vzduch. Nádobu necháme dva až tři dny stát na teplém místě. Občas zamícháme. Pak přes husté síto nebo vyvařenou utěrku obsah scedíme a dáme do chladu. Vynikající je ihned, během pár dní se v něm vytvoří i trochu alkoholu, takže nám vznikne lehce perlivý osvěžující alkoholický nápoj.

Co je to chlapice? A které další byliny pomohou odrazit nachlazení nebo vyhnat zánět z dutin? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související