Kořenová zelenina přirůstá nejvíc v říjnu. Neochuďte se předčasnou sklizní

1. říjen 2019

Kořenová zelenina jako mrkev, pastiňák, petržel a celer patří ještě v říjnu do země. Podle zahradníka Františka Hlubockého totiž přirůstá nejvíc právě v říjnu. Proto se nezbavujte této možnosti. Čím déle zůstane kořenová zelenina v zemi, tím lépe. A nezapomeňte ji zalévat.

Jen pozor na ranní mrazíky, konkrétně celer je na ně náchylný. Pokud budou hlásit mráz, přehoďte přes celer bublinkovou fólii a přihoďte suché listí. To je ideální izolační materiál.

Jak uskladnit celer

Po sklizni je třeba nať celeru lehce ukroutit, oklepat kořeny ale nezkracovat. A rozhodně důkladně nečistit. Nejlépe ve sklepě vyskládat celery vedle sebe na navhlčenou vrstvu písku, keramzitu nebo pilin. Ty jsou podle Františka Hlubockého ideální, protože dobře drží vlhkost, lehce se s nimi zelenina zasype a když potřebujete někam bedýnku odnést, není to tak těžké.  

Celer

„Mrkev a petržel nechávám na svém záhonku klidně až do února. Máme písčitou půdu a nemáme hraboše, takže si to můžeme dovolit. A pro čerstvou zeleninu si chodíme na záhonek i v zimě,“ libuje si František Hlubocký.

Podzimní hnojení je pro zahradu zásadní

Říjen je doba hnojení. Ať už se jedná o dřeviny, trvalky, hrnkové květiny nebo trávník. Kořeny totiž právě v zimě dorůstají a hledají nová působiště pod zemí.  „Musíme dostat do země dostatek fosforu, draslíku a stopové prvky a naopak minimum dusíku. Ten bude potřeba až na jaře. Není složité vybrat správné hnojivo, všechna jsou označena jako podzimní nebo tam najdete slovo podzim,“ radí zahradník. Trávníky nezapomeňte vyhrabat, vyčistit a provzdušnit, abyste zamezili tvorbě sněžné plísně.

Spustit audio

Související