Kostel Zvěstování P. Marie v Janovičkách

26. červenec 2012

Ve třetím dílu našeho pořadu zamíříme do vesničky Doly nedaleko Luže, kde do údolí majestátně shlíží barokní kostel Zvěstování Panny Marie.

Život se v této krásné krajině proudil už v dávném středověku, ve 13. století zde na výrazném vrchu stával hrad Košumberk. Ten tu ještě stojí, i když je z velké části proměněn ve zříceninu. A nedaleko něj se rozkládala i malebná vesnička Janovičky s románským kostelíkem. Ale časy se mění. Hrad je dnes převážně v rozvalinách a po té obci Janovičky a románském kostelíku jako by se zem slehla. Ves zanikla v 15. století a kostel byl v polovině 18. století zbořen pro celkovou zchátralost. Dnes zde do kraje majestátně shlíží barokní kostel Zvěstování Panny Marie, který vyrostl v letech 1741 – 46 jen o kousek výš než stávala původní románská basilika. Nový chrám nechal vystavět hrabě Štěpán Kinský za 1434 zlatých a vyzdobil ho hlavním oltářem s obrazem Zvěstování Panny Marie z poloviny 18. století a skládacím oltářem ještě o sto let starším.

Kostel Zvěstování Panny Marie v Janovičkách - interiér

Dvacáté století bylo i pro tuto církevní památku málem osudným. Ještě v roce 1930 byl kostel ještě filiálním do Skutče, ale postupně ztrácel na významu a chátral. Propadly se stropy, zničena byla okna i střecha, do budovy ze všech stran teklo. V roce 2004 zde byl pohřben přední český spisovatel Jití Šotola – jeho báseň Dezertér zhudebnil Jaromír Nohavica. A v té době také začala záchrana tohoto památkově chráněného objektu.

Ten je momentálně ve vlastnictví církve, ale v dohledné době by měl přejít pod město Luže. V plánu je rekonstrukce objektu, která zastaví devastaci a opět památce dodá původní krásu. Kostel by měl být využíván pro liturgické účely, koncerty a občasné výstavy. Připomenuta by měla být i obec Janovičky, která se zde dříve nalézala. Tento příběh bude tedy zřejmě mít šťastný konec. Je to výsledek velkého úsilí jednotlivců, kteří dokázali zachránit památku pomalu ale jistě směřující ke zkáze.

Další díl tak pozitivní nebude. Zamíříme spolu do malé obce Moravany nedaleko Ronova nad Doubravou. Zde leží zámek s rozlehlým hospodářským dvorem a zajímavou sýpkou. Bohužel italský vlastník nejeví o záchranu objektu, který rád navštěvoval skladatel Gustav Mahler, zájem. Devastace pokračuje každým dnem, střecha sýpky se nedávno propadla a ke nezabezpečená okna a dezolátní střecha přispívají k ničení i vlastní budovy zámku. Pořad si nalaďte buď v úterý 12.7. v 17:10 nebo v neděli 17.7. v 17:30 na Čro Pardubice.

Zámek Moravany u Ronova nad Doubravou

Zvětšit mapu
Spustit audio