Kousky masa z divočáka na zelenině

Potřebujete: 800g plecka z divočáka, 1 větší mrkev, kousek celeru, 1 menší petržel, 1 větší cibuli, 3 lžíce nakládané červené řepy, česnek, tymián, rozmarýn, sůl, ocet, olivový olej, cukr, bobkový list, malou plechovku rajského protlaku, 1 lžíci rybízové marmelády (jahodové), vývar

Postup:
Větší kousky masa si den předem naložíme do misky, osolíme, přidáme strouhaný česnek, špetku tymiánu, pokapeme octem a trochou olivového oleje. Maso zprudka osmahneme na pánvi, vyklopíme do připraveného pekáčku. Na pánev dáme kořenovou zeleninu a cibuli pokrájenou na plátky, kterou orestujeme, přidáme lžíci cukru a nechám zkaramelizovat. Vše dáme do pekáčku s kouskem másla a podlijeme vývarem, na vrch dáme snítku rozmarýnu a dva bobkové listy. Vložíme do trouby na 170 – 180 stupňů, dle potřeby podléváme vývarem a po hodině pečení přidáme nakládanou červenou řepu krájenou na menší kousky . Po 1,5 až 2 hodinách pečení, by mělo být maso jako dort. Pak vše vyklopíme do pánve, obereme lístky ze snítky rozmarýnu, vyjmeme i bobkový list. Do pánve k masu přidáme menší rajský protlak, lžíci rybízové marmelády a přiměřeně rozředíme vývarem, ale ne moc. Vše necháme projít varem a případně dochutíme.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.