Kouzelná hůlka, která vám narovná záda. Nordic walking ocení všechny generace

14. srpen 2023

Hůlka, která vás dostane ven, hůlka, která vám narovná záda. Podobné příměry získávají u nás velmi populární hůlky nordic walking, což je v podstatě dynamická chůze se speciálními sportovními holemi.

„Ale bez ohledu na hůlky, pohyb je jedním z největších léků. A pokud budete chodit i bez hůlek nebo si vezmete staré trekové, je to jedno. Hlavně se zvednout z postele a začít se hýbat, to je důležité,“ říká nordic walking instruktor Jiří Čepička z Luže.

Rozhýbejte i horní polovinu těla

Certifikovaný nordic walking instruktor Jiří Čepička poprvé objevil hůlky díky svému tchánovi. Začali chodit v okolí Luže, kde jsou ideální terény. Potom přišla operace zad a hůlky se objevily u pana Čepičky ne jako sportovní pomůcka, ale jako rehabilitační záležitost v Hamzově léčebně Košumberk. Hůlky zabraly, Jiří Čepička nabral zdravotně druhý dech a začal studovat nordic walking v Brně u Miroslava Miry, což je zakladatel severské chůze u nás.

Nordic walking

„Hůlky jsou takovou nadstavbou a v žádném případě nejsou určené jen starším lidem. Když používáme severské hůlky, můžeme lépe pracovat s horní polovinou těla, je to pohyb, který prospívá zádům. Když zvládnete severskou chůzi dobře, zapojíte až devadesát procent svalů v těle. A pokud se vyjdete aspoň ob den na půl hodiny, po čase se objeví zdravotní přínosy. Tento sport se dá dělat jak na rekreační, tak na vrcholové úrovni, letos v květnu se u nás konalo první mistrovství republiky,“ vysvětluje Čepička.   

Bez rukavičky to není ono

„Trekové hole jsou bezvadné, můžete se o ně opírat. Třeba pro výstup na Kralický Sněžník je určitě doporučuju. Ale nordic walking je úplně o něčem jiném. Odrážíte se díky speciální rukavici, která drží místo poutka na hůlce,“ ukazuje specifický styl severské chůze instruktor Jiří Čepička. Více si poslechněte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související