Krájíte brambory na talíři nožem, nebo vidličkou? Jsou tak běžnou přílohou, a přitom v tom chybujeme

Krájíte brambory na talíři nožem, nebo vidličkou? Jsou tak běžnou přílohou, a přitom v tom chybujeme
Přijde vám, že se na konzumaci brambor nedá nic zkazit? Pozor, nesmějte se, je to možná běžná příloha, ale možná u jejich konzumace děláte chybu.
Brambory jsou tak obvyklou přílohou, že je zvláštní, že s nimi neumíme pořád dobře zacházet. Tak především ukrojíme maso, vložíme do úst. Teprve potom ukrojíme brambor a vložíme do úst. Nemísíme pokrm tak, že bychom jedli maso a přílohy najednou na jedné vidličce.
Samozřejmě někdo má rád, když si udělá ten obložený chlebíček. To znamená, že si ukrojí knedlík, k tomu přikrojí maso a přihrne zelím. Pak ale musí hodně otevřít pusu, aby se mu to tam všechno vešlo. Tak takhle ne. To je způsob stolování, který bychom neměli provozovat ani doma před dětmi a už vůbec ne v lepší restauraci.
Nůž, nebo vidlička?
Brambory krájíme vidličkou proto, aby se prakticky rozpadly a nasály šťávu nebo omáčku na talíři. Kdybychom brambory krájeli nožem, tak ten řez by byl uzavřený a hladký, a veškerá šťáva by tak zůstala na talíři.
„Představu, že bychom si mohli brambory rozmačkat, a vidličkou propasírovat do té omáčky, okamžitě zapudíme. To dělal můj dědeček. Já na něj vzpomínám s láskou, byl to vzácný muž, ale učitel stolování to nebyl. A já stále vidím dědečka s tou hmotou na talíři, jak si pochutnává. Tak tudy cesta nevede,“ vzpomínkou uzavírá Ladislav Špaček.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.