Králík na černém pivu

Potřebujete (na 4 porce): 1 králík, 5 silnějších plátků slaniny, 2 červené cibule, 0,5l černého piva, 1 lžíce másla, 1 lžíce octa,1 lžičku francouzské nebo plnotučné hořčice, 1 lžíce hladké mouky, polovina lžíce cukru, 3 bobkové listy, špetka tymiánu, zelená petrželka, sůl a pepř dle chuti

Postup:
Slaninu nakrájenou na tenké plátky a cibuli nakrájenou na kolečka lehce opečeme na másle. Králíka rozporcujeme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Přidáme ho k cibuli a slanině a opečeme ho ze všech stran. Maso pak vyjmeme. Do šťávy dodáme koření, nasekánou petrželku, hořčici, ocet, cukr a osolíme, zaprášíme moukou a osmažíme. Zalijeme černým pivem. Do omáčky vložíme maso, přikryjeme poklicí a dusíme, až maso změkne. Podáváme k tomu například brambory opečené nebo jen vařené.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.