Kupy zlata i hasičské stříkačky budou k vidění ve Vysokém Mýtě

16. květen 2019

Návštěvníci i obyvatelé Vysokého Mýta si nemůžou stěžovat, že by se ve městě nudili. Jenom vysokomýtské muzeum plánuje v příštích týdnech několik akcí. Milovníky historie zaujme nová publikace o legionářích, na které se podílel ředitel muzea Jiří Junek. Ten se navíc chystá na dobrodružnou expedici.

Vše odstartuje už v pátek 17. května v 17 hodin Zlatá muzejní noc. Premiéru na ní bude mít nedávný objev, který ji dal také jméno. „Poprvé návštěvníkům představíme depot zlatých dukátů nalezený na sklonku loňského roku na Králicku,“ říká ředitel regionálního muzea ve Vysokém Mýtě Jiří Junek, který potvrdil, že jde o unikátní a vzácnou věc. Návštěvníci uvidí nejenom 60 zlatých dukátů: „Při té příležitosti vyndáme z depozitářů další sbírkové předměty ze zlata. Máme mince, hodinky, spony, kalichy. A zapůjčili jsme si i Zlatou přilbu z roku 1932 a plakety vítězů jízd elegance z Luhačovic.“

Zlatou muzejní noc doplní také doprovodný program. „Návštěvníci si budou moci zkusit rýžování zlata na pánvích, děti si můžou vyrazit minci pomocí raznice a kladívka, a když bude dobré počasí, tak přijede jeden student z fakulty restaurování z Litomyšle a předvede zlacení písma na venkovní pamětní desce,“ láká Jiří Junek.

Sodomka a Stratílek

Na červen se chystá už tradiční festival Sodomkovo Vysoké Mýto. Letošní 13. ročník ale neponese jen jméno Sodomka.

První republika - zlaté časy pro nápadité karosáře

Muzeum českého karosářství

Karosář,  to je řemeslo, které dnes patří k těm skoro zapomenutým. Karosáři zazářili na podnikatelském nebi za První republiky.

„Letos neříkáme jenom Sodomkovo, ale i Stratílkovo Vysoké Mýto. Připomínáme si 120 let od založení firmy Stratílek, která vyráběla hasicí stříkačky,“ říká Jiří Junek.

Do Mýta se sjedou hasičské sbory, které vlastní historické stříkačky. Odhadem to bude asi 80 sborů. „Lidé uvidí až 70 stříkaček. Od koňských, přes ruční až po motorové. K tomu klasicky swing, četnická pátrací stanice, módní přehlídka dobového oblečení, jízdy na historických kolech, parní vlak mezi Chocní a Litomyšlí,“ vyjmenovává z doprovodného programu Jiří Junek.

Legionáři s lipovou ratolestí

„To je název knihy dokumentující životní příběhy legionářů, kteří se v pozdějším období stali generály. Čtvrtý díl je věnován mužům z Pardubického a Královéhradeckého kraje,“ říká Jiří Junek, který se podílel na příbězích generálů právě z našeho kraje.

Monoxylon podruhé

Kromě vedení muzea a psaní knih stíhá Jiří Junek i dobrodružnější aktivity. Podruhé se účastní expedice Monoxylon III, která už 25. května vyplouvá z pevninského Řecka na Krétu.  Už před 21 lety se jako student HK univerzity účastnil plavby západním středomořím ze Sicílie do Portugalska. „Tenkrát jsme byli mladí a plní sil, dneska je nám 45 a výše, takže svým způsobem to je výzva. A ta expedice je jiná. Nebude kopírovat pobřeží, ale budeme se pohybovat v Egejském moři. Poslední etapa bude ze Santorini na Krétu. To je více než 100 km, poplujeme i v noci to bude hodně zajímavé,“ říká Jiří Junek a slibuje, že o plavbě přijde do vysílání vyprávět.

Spustit audio

Související