Kynuté knedlíky se švestkami
Potřebujete:švestky, 1 vejce, 1/2kg hrubé mouky, 3dkg droždí, 1 lžíce cukru, špetka soli, ¼ l mléka, skořice, smažená strouhanka, cukr, máslo na polití
Postup:
Z cukru, mléka a droždí vytvoříme kvásek. Mouku přesejeme do mísy a přidáme kvásek, zbytek mléka, vejce a sůl a zpracujeme v tužší těsto. Zaprášíme moukou a necháme vykynout. Pak rozdělíme na 10 dílků. Na každý dílek dáme vypeckované švestky. Do jednoho dílu švestky dáme půl kostky cukru a přiklopíme druhým dílem. Do jednoho knedlíku dáme i dvě až tři švestky. Přiklápíme je ale stylem „zadečkem do klína“, tedy za sebe. Zabalíme, necháme znovu vykynout a vaříme v horké vodě s troškou soli cca 5 minut po každé straně. Když jsou hotové, natrhneme je. Před podáváním roztrhneme úplně a zevnitř i svrchu posypeme skořicí a strouhankou s cukrem a polijeme máslem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka