Kynuté knedlíky se švestkami

Potřebujete:švestky, 1 vejce, 1/2kg hrubé mouky, 3dkg droždí, 1 lžíce cukru, špetka soli, ¼ l mléka, skořice, smažená strouhanka, cukr, máslo na polití

Postup:
Z cukru, mléka a droždí vytvoříme kvásek. Mouku přesejeme do mísy a přidáme kvásek, zbytek mléka, vejce a sůl a zpracujeme v tužší těsto. Zaprášíme moukou a necháme vykynout. Pak rozdělíme na 10 dílků. Na každý dílek dáme vypeckované švestky. Do jednoho dílu švestky dáme půl kostky cukru a přiklopíme druhým dílem. Do jednoho knedlíku dáme i dvě až tři švestky. Přiklápíme je ale stylem „zadečkem do klína“, tedy za sebe. Zabalíme, necháme znovu vykynout a vaříme v horké vodě s troškou soli cca 5 minut po každé straně. Když jsou hotové, natrhneme je. Před podáváním roztrhneme úplně a zevnitř i svrchu posypeme skořicí a strouhankou s cukrem a polijeme máslem.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.