Láká vás Francie? Inspiraci najdete na festivalu Bonjour Pardubice 2021

27. říjen 2021

Francouzská aliance Pardubice láká na festival plný francouzského jídla,  poezie, pohádek, fotografie a cestování. Jako jedna z mnoha francouzských aliancí po celém světě, bourá stereotypy, které kolují o francouzštině a Francii.

„Pořádáme hlavně kurzy francouzštiny pro lidi od tří, klidně do sta let. Zároveň jsme kulturní centrum, proto s snažíme prezentovat Francii jako takovou. Právě v těchto dnech se v Pardubicích koná akce, která má zvýšit povědomí o této krásné zemi,“ láká na festival Barbora Čápová Gabrielová.

Aliance bourá stereotypy

Podle ředitele Francouzské aliance Pardubice Simona Gilmera se Češi mylně domnívají, že francouzský jazyk je příliš komplikovaný a naučit se ho je těžké. „Není to pravda, vyzkoušejte si naše lekce, učíme zábavnou, hravou formou, a kdo se do francouzštiny zamiluje, tak mu jeho láska zůstane na celý život,“ líčí Simon Gilmer a překvapivě říká, že Češi jsou skvělí a dynamičtí studenti se smyslem pro humor, mají spoustu motivace, je velmi příjemné s nimi pracovat.

Barbora Čápová Gabrielová a Simon Gilmer byli hosty Radioporadny

„Momentálně nabízí Francouzská aliance skupinové kurzy francouzštiny, a vždy na začátku dalšího trimestru motivujeme nové studenty, kterým nabízíme lekce zdarma. Stačí nás kontaktovat,“ láká k výuce francouzštiny Barbora Čápová Gabrielová.

Kam vyrazit během festivalu Bonjour Pardubice 2021

Pokud chcete vyzkoušet dobré francouzské jídlo, zajděte 3. listopadu v 17 hodin do pardubického Centra Kosatec, kde se otevře kuchařský ateliér. „Vařit budeme tradiční recept z jihozápadu Francie. Jídlo si společně uvaříme, dáme si sklenku vína a přátelsky si popovídáme. Bude bramborová sýrová kaše s klobásou,“ prozrazuje francouzské menu Barbora Čápová Gabrielová.

Další gastronomickou zkušenost můžete získat na Pardubickém Polévkování, které se koná v sobotu 6.11. od 17 hodin na Náměstí republiky v Pardubicích.

Francie není jen Paříž a Provence

Cestovatelské tipy získáte na interaktivní přednášce s názvem Cestování a objevování. Ta bude ve středu 17.11. od 20 hodin v Malém konferenčním sále Atrium Palác Pardubice. Simon Gilmer s kolegy poodhalí divákům nádherná místa mimo Paříž.

„Pozveme vás na deset míst, která stojí za to navštívit a Češi je přitom neznají. Je to například nejzápadnější místo na Bretaňském poloostrově, krásné divoké místo, které se podobá útesům v Normandii,“ říká Simon Gilmer.

Součástí festivalu jsou i fotografické výstavy. Vernisáž té první začíná v sobotu 30.10. od 18 hodin v Bakla café v Pardubicích. Další se otevře přímo v sídle Francouzské aliance na Pernštýnském náměstí 54 ve středu 10.11. od 17 hodin.

Spustit audio

Související