Zapomeňte na Paříž. Víme, kde si Francii opravdu užijete

22. červen 2016

Zkuste se při návštěvě Francie vyhnout Paříži a dalším notoricky známým turistickým atrakcím. Festival obrů, tajemné menhiry, největší bleší trh v Evropě a pravé šampaňské za dostupnou cenu. Zajímavé cestovatelské tipy nám na rozhlasových vlnách nabídla Češka, která je ve Francii jako doma.

„Tahle země je pro mě srdeční záležitost. Jezdím tam několik let a mám tam spoustu přátel,“ říká Barbora Krejčíková z Francouzské Aliance v Pardubicích, která v zemi galského kohouta také studuje.

Skvělé víno a kuchyně, nádherná příroda a životní styl, který Francouzům závidí celý svět. Hory, moře, kontrasty. Kam se tedy vydat, abychom si dovolenou v této zemi užili plnými doušky?

Pravé šampaňské za příznivou cenu

Městečko Troyes leží v kraji Champagne-Ardenne. Jak už asi tušíte, právě zde můžete ochutnat pravé šampaňské. „Protéká tudy řeka Seina, která se line městem ve tvaru korku od šampaňského,“ usmívá se Barbora Krejčíková. Jenomže my přece dobře víme, že taková originální láhev může stát až tisíce korun. A to by se nám dovolená dost prodražila. „Ano, v obchodních domech to tak může být, ale v menších krámcích u soukromníků ho získáte za lepší cenu a ještě k tomu dostanete doporučení, jaké si vybrat. Pila jsem skvělé šampaňské za deset euro,“ vysvětluje Barbora Krejčíková.

To není jediné přitažlivé na Troyes. Najdete tam středověkou architekturu od malých domů přes velkorysé katedrály. Úzké uličky a nakřivo nahnuté domy vás vtáhnou do jiného světa. Město založené Římany v 1. století před naším letopočtem bylo kdysi dávno hlavním centrem oblasti Champagne-Ardenne.

Čtěte také

Ale protože Francie stojí hlavně za ochutnání, vyrazíme na oběd nebo večeři. Říká se, že kvalita restaurace se pozná podle toho, že je plná. Do poloprázdné provozovny raději nechoďte. Jenomže bacha! V pravé poledne jsou všechny francouzské hospody prázdné. „Francouzi obědvají i večeří později než Češi. Seznam nejlepších restaurací najdete v aktuálním průvodci. Nejlepší ovšem je zeptat se místních, ti opravdu vědí a poradí,“ říká Barbora Krejčíková. Vyhlášenou specialitou tohoto městečka jsou jitrnice.

Francie na talíři

Rozsáhlé vinice v této zemi garantují vynikající víno. Ve Francii také mají více než 380 druhů sýrů. Vyhlášené jsou tu i bagety. Nekupujte si je ale do zásoby. Druhý den jsou jako kámen. Z masa je nejpopulárnější jehněčí a drůbež. „Vůbec se nebojte žabích stehýnek nebo hlemýžďů,“ nabádá Barbora Krejčíková s tím, že místní produkty jsou vždy čerstvé a kvalitní.

Pokud máte chuť na palačinky a chcete ty nejlepší na světě, zajeďte si do Bretaně. „Nikde jinde takové nenajdete. Pomazané lehce trpkou pastou z kaštanů, džemem, nutellou nebo třeba sýrem a zeleninou,“ říká Barbora Krejčíková a doporučuje k tomu popíjet Cidre, šumivý jablečný nápoj plný vitamínů

Tajemná Bretaň

Na západě Francie se rozkládá historická provincie Bretaň, která je opředena mýty a legendami. Za prohlídku určitě stojí Carnac, největší a nejznámější naleziště menhirů na evropském kontinentu. „Dvoumetrové vztyčené kameny jsou rozestavěné v řadách dlouhých až jeden kilometr. Nikdo neví, kde se tu vzaly,“ říká Barbora Krejčíková a připomíná, že na těchto místech žili Keltové a Francie je tu hodně spjatá s Velkou Británií. Říká se, že právě tady vznikla legenda o Excalibru.

Zámeček Quengo v Bretani

Cesty na horu sv. Michala smete příliv

Je to sice druhé nejnavštěvovanější místo Francie, přesto vás sem musíme vzít. Ostrov Mont Saint Michel se pyšní magickým gotickým klášterem. Největší atrakcí tu ale je příliv a odliv. Je tu největší rozdíl mezi výškou hladiny v Evropě a to zhruba čtrnáct metrů. „Jsou hodiny, kdy moře vůbec nevidíte, jen daleké pláže,“ vypráví Barbora Krejčíková. Odlivem se obnažuje mořské dno do vzdálenosti až patnáct kilometrů od pobřeží. Rychlý příliv cestu ke klášteru zase bezpečně zavře.

Bleší trh a obři

Předposlední naší zastávkou bude město Lille. Nesčetné věže, dlážděné uličky s vlámskou architekturou nebo oplatky gauffres z cukrárny Méert. Nesmíme zapomenout na spoustu parků, ZOO nebo na citadelu ve tvaru hvězdy vybudované v 17. století stavitelem Vaubanem pro krále Ludvíka XIV.

„Pokud se rádi tísníte, doporučuji v září největší bleší trh v Evropě,“ láká Barbora Krejčíková. V té době jsou tu tisíce lidí. Ještě se totiž ve městě koná maraton, festival a speciální klání. „Restaurace soutěží, ve které hosté sní nejvíc mušlí. Lastury vyhazují před dveře svého podniku. Zvítězí ten, jehož kupa je největší,“ popisuje místní zvyk Barbora Krejčíková.

Jestli si libujete ve zvláštnostech, je pro vás i karneval v městě Dunkerque. Starosta z radnice hází na obyvatele podle tradice sledě. Ročně jich padne na tuto svéráznou zábavu až 450 kg. „A lidé si tu vyrábí obry, které uctívají,“ uzavírá téma Radioporadny Barbora Krejčíková.

Kde se levně ubytovat? Ve kterém ročním období je Francie nejkrásnější? Jsou lidé milejší na severu nebo jihu? Poslechněte si záznam Radioporadny.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.