Léčba rázovou vlnou není na pohodu, ale může pomoct

22. červenec 2020

Terapie rázovou vlnou u nás není ještě příliš známá. Podle lékařky Lenky Šuglové ale může pomoct lidem s bolestmi kloubů, páteře nebo s patními ostruhami. Jak se rázová vlna používá?

„Jedná se o přístroj, který vytváří rázovou vlnu, což je velmi intenzivní rehabilitační nástroj. Je to vlastně akustická vlna přeměněná na mechanickou energii. Tato energie pronikne do nemocné tkáně, kterou prokrví a začne hojivý proces,“ vysvětluje lékařka Šuglová. V podstatě absolvujete velmi silnou masáž svalů, díky které dojde k úplnému prokrvení postižených míst.

Bolí rázová vlna?

Rázová vlna, která působí na bolestivé místo, samozřejmě bolí. Ale bolest, která se dá přirovnat k píchání jehličkami, se dá korigovat po dohodě s lékařem. „Aplikujeme takovou intenzitu, která je pro pacienta únosná. Během prvního ošetření je většinou intenzita rázové vlny nižší. Rozhodně to není nic strašného.  Mnohem horší je například samotná ostruha, která člověka dokáže pořádně potrápit,“ myslí si doktorka Šuglová a dodává, že pacient s ostruhami by měl dorazit na léčbu rázovou vlnou aspoň třikrát, aby to mělo účinek.

Léčba rázovou vlnou je nadstandard, který nehradí pojišťovna. Jana Šuglová ale věří, že se to brzy změní, protože se jedná o velmi intenzivní nástroj, který vede k uzdravení.

Jak působí rázová vlna na patní ostruhy

Pokud máte například ostruhu na patě, neznamená to, že se rázovou vlnou působí jen na patu. Bolest na patě je jen důsledkem celého procesu. Bolest má souvislosti.

„To znamená, že se nezaměříme na jediné místo, ale rozklíčujeme, proč to tam bolí, a ošetříme všechny svaly, které s tím souvisí. To znamená svaly lýtkové, na plosce nohy, vazivové blány, patní polštář, a na závěr se dostaneme i na místo maximální bolesti,“ vysvětluje MUDr. Lenka Šuglová.

Lékař provádí terapii pomocí rázové vlny

Radiální a fokusovaná rázová vlna

Existují dva typy přístrojů, které způsobují rázovou vlnu.

Radiální

Radiální rázová vlna je mnohem častější, ošetří a udělá hloubkovou masáž, používají se různé nástavce. Dá se přirovnat ke sprchování. Sprchujete se a zvolíte si širší proud nebo si naopak navolíte menší intenzitu.

Fokusovaná

Fokusovaná rázová vlna je vzácnější. „S fokusovanou rázovou vlnou jsme schopni dostat se velmi hluboko do kloubních štěrbin. Když to přirovnám k proudu vody, představte si, že ho zúžíte na minimum a vlnu zacílíte přesně na místo, kam potřebujete. Jsme schopni ošetřit i úpony, kam se klasická radiální vlna nedostane. Při léčbě je dobré kombinovat oba způsoby,“ říká doktorka.

Na bolesti zad trakční jednotka

Pokud se terapie rázovou vlnou  zkombinuje s trakční jednotkou, je podle doktorky Šuglové naděje na úspěch. Trakční jednotka je šestidílné lehátko, které je různě polohovatelné, na kterém se provádějí trakce bederní nebo krční páteře. Je to rehabilitační metoda, která využívá mechanismus protažení kloubních pouzder. Lehátko je propojené se sofitstikovaným softwarem, který ukáže přesná místa, kam zacílit a jaký tah a v jaké intenzitě použít. Trakční jednotka pomáhá řešit bolesti v zádech, výhřezy plotýnek, degenerativní změny kořenových kloubů, a podobně.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.