Lehký salát
Potřebujete:hrnek munga, menší bulva celeru, pár ředkviček, 3 mladé lahůdkové cibulky, 3 kyselé okurky, lžíci octa nebo půl limetky, dvě lžíce majonézy, trochu tatarské omáčky, sůl, pepř, 5 kuliček nového koření, bobkový list
Postup:
Mungo propláchneme a namočíme do studené vody přes noc, potom vodu slijeme a necháme v cedníku odkapat přes noc. Proces opakujeme, a když se objeví klíčky, tak mungo krátce povaříme s novým kořením a bobkovým listem a slupku buď sloupneme nebo ji necháme a dáme vychladnout. Celer rozpůlíme a uvaříme v páře. Vše nakrájíme na nudličky nebo na drobné kostičky, zamícháme majonézu, tatarskou omáčku a dozdobíme červenou paprikou nebo čerstvou petrželkou. Může to být přílohový salát k masu, k pečené rybě s pečivem nebo jen tak. Lze přidat i vejce natvrdo.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.