Lesník se životem jako z akčního filmu. Josef Ressel není jenom lodní šroub

29. červen 2023

Osobnost evropského významu vynalezla kdeco. Přesto za svůj největší vynález nedostala peníze. Josef Ressel se narodil přesně před 230 lety.

Doplatil na důvěřivost. Podstatu svého vynálezu vyzradil dalším lidem, kteří si jeho zásluhy přisvojili. „Měl smůlu na různé podvodníky. Až po jeho smrti se povedlo dohledat zaregistrování patentu ve Vídni. Potěšení z primátu si tedy nemohl vychutnat,“ říká historik a bývalý předseda spolku Ressel Jiří Kotyk.

Místo medicíny mechanika

Ressel neměl úplně jasno v tom, čím by chtěl být. „Dospěl nejspíš k názoru, že studium medicíny by na něj bylo hodně náročné. Místo medicíny nakonec vystudoval lesnickou akademii a působil jako lesník na území dnešního Slovinska. Zabýval se ale něčím jiným, než byla jeho hlavní profese. Jeho nadřízení mu vyčítali, že utíká k mechanice a údajně se chce stát českým Archimédem.“

Čtěte také

Za 64 let života toho podle Kotyka zvládl opravdu hodně. „Na jeho kontě je třeba i lis na víno, kuličková ložiska, hydraulický parní stroj a další vynálezy. Těžko se to dalo kloubit s rodinným životem, což mu obě manželky vyčítaly. Dohromady s nimi měl 10 dětí. Vytíženost touhou vynalézat nové a nové věci byla obrovská.“

I jeho potomci měli kladný vztah k technice jako takové. „Přes starší publikaci Václava Rypla o počátku české vzduchoplavby jsem se dostal k osudům syna Jindřicha. Ten se dokonce snažil o vznik vzducholodě, která zůstala jenom modelem.“

Chrudim nezapomíná 

Na vztah k rodnému městu se zaměřuje kniha Josef Ressel a Chrudim autora Pavla Kobetiče. Spolek Ressel letos pokřtil limitovanou edici triček s motivem Josefa Ressela, kterou připravil spolek Čeští mistři a chrudimské grafické studio. Jedním z kmotrů triček byl i frontman skupiny Chinaski Michal Malátný, tvář projektu Čeští mistři. Akce odstartovala osmý ročník mezinárodního dopravního projektu Pocta Josefu Resselovi.

Kniha Josef Ressel a Chrudim

Chrudimský betlém zase obohatí postava Josefa Ressela a model lodního šroubu. Unikátní dílo pro město vytvořil před několika lety amatérský řezbář Pavel Tapušík. Radnice se s ním dohodla na doplnění postavy tohoto slavného vynálezce.

„Jeho život představuje vděčný námět na film, protože v sobě nese akční a dobrodružné momenty. Už v roce 1975 vzniklo knižní umělecké zpracování Resselova života od Václava Horyny nazvané Hříšníci a smíškové. On třeba zemřel na malarickou horečku. V té době nebyl k dispozici chinin,“ dodává Kotyk.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související