Létající černý hlavolam: Zvědavost budí dům, který nestojí

29. prosinec 2016

V Pardubicích nedaleko Chrudimky můžete v těchto dnech vidět zajímavý úkaz. Pod obloukem nedokončeného mostu se vznáší tajemný černý dům. Budí pozornost a tak trochu láká k návštěvě. A také vyvolává spoustu otázek, třeba jak se dostat dovnitř, když ukryté dveře jsou tři metry nad zemí a žebřík nikde. Nám se to ale povedlo.

Létající černý domeček zavěsili na ocelová lana architekti z pražského Studia H3T. Jejich instalace má především vyvolávat otázky. „Udělali jsme ho tak, aby byl tak trochu tajemný, proto třeba okna se dají otevřít pouze zevnitř, a také se musíte dobře dívat, abyste vůbec objevili vchod,“ vysvětluje jeden z autorů instalace Vít Šimek.

Jen pro hravé návštěvy

Martina Kubešová doplňuje: „Pokud se ho někdo rozhodne navštívit, musí objevit způsob, jak se do něj dostat.“ K domu totiž patří ještě žebřík, jenže ten musí potenciální návštěvník nejprve objevit. Teprve když ho najde, je už poměrně snadné do levitující chatičky vstoupit.

Do létajícího černého domu se pohodlně vejdou i čtyři osoby. Uvnitř jsou malá funkční kamna, ve kterých lze zatopit a posedět u malého stolečku se dvěma židlemi. Podkrovní místnost pak nabízí prostor na spaní.

Dům má vyvolávat otázky

„On ten dům ale vlastně nevznikl proto, aby ho někdo obýval, chtěli jsme hlavně vyprovokovat kolemjdoucí, aby si začali pokládat jednoduché otázky. Proč ten dům tady je, kdo ho zavěsil a jak to asi vypadá uvnitř,“ dodává Vít Šimek.

Čtěte také

Zafungovalo to například u Jakuba Tomase z Pardubic, který ho objevil nejprve na internetu a hned se s rodinou na místo vypravil. „Mně se to tedy líbí moc, je to vtipné a zároveň tajemné.“

Architekti si prostor nevybrali náhodou. Jde o zastrčené místo, které je málo přístupné a tak trochu zahalené tajemstvím. „Pro nás je to jistá forma relaxace, samozřejmě náplní našeho studia jsou i komerční věci, a proto jednou za čas uděláme věci, u kterých si odpočineme,“ říká architekt Vít Šimek.

Tajemný dům na tajemném místě

Tajemné instalace ve veřejném prostoru mladé architekty baví, a to možná i proto, že je doprovází určité napětí. V případě létajícího černého domu je to jakýsi punc zákazu. Nacházíme se totiž ve vojenském prostoru bývalého ženijního cvičiště a pozemek i samotný most, na kterém je chatička zavěšena, patří armádě.

Vojenská policie se už o „černou stavbu“ začala zajímat, architekti se proto vrátili do Pardubic, aby svůj létající dům v prostoru obhájili. „Chtěl bych ještě k tomu říct, že naše instalace vznikají pouze tam, kde nikomu nevadí a nikoho neohrožují,“ dodává Šimek.

Čtěte také

Jestli létající dům ve vojenském prostoru zůstane, bude záležet na tom, zda se architekti domluví s vlastníkem pozemku, kterým je Ministerstvo obrany.

Dnes ale vojenská policie zahájila šetření osob, které stavbu na most zavěsily. Skupina architektů je podezřelá ze spáchání přestupku neoprávněného vstupu do vojenského prostoru. Přestože je místo oblíbenou trasou cyklistů a lidí, kteří chodí na procházky, jedná se stále o vojenský prostor, kam by lidé neměli vstupovat.

Označení ale už dávno z přístupových cest zmizelo, takže si lidé toho, že jsou ve vojenském prostoru, ani nemusí být vědomi. Vojenská policie proto dnes po jednání s architekty místo označila cedulemi a ohraničila páskou.

autoři: KUB , pta