Lezete, skáčete, visíte. Sportu Ninja u nás vládne Lucie Badalíková

26. březen 2024

Je nový a dynamicky se rozvíjí. Jde o zhruba stometrový sprint s překážkami na rychlost. Víc než k překážkovému závodu se ale dá přirovnat k lezení.

„Z hlediska závodění na národní úrovni nás je hrstka, ale oblíbenost roste a brzy se snad dočkáme dalších nových jmen. Každoročně na světových šampionátech bývá víc a víc účastníků. Lezete, skáčete, což nejvíc baví děti. Bývá to souboj bojovníků, kdy jsou dva ninjové vedle sebe. Ten, který dojde v závodě nejdál, je nejsilnější. Můžou závodit i samostatně na stejné trati,“ popisuje reprezentantka Lucie Badalíková.

Kam se zapsat?  

Na závody se člověk musí pořádně připravit. „Přece jenom visíte za ruce, držíte se lišt anebo různých segmentů. Trénujeme zatím v Brně. Rádi bychom se představili třeba během Sportovního parku Pardubice, vnitřní prostory zrekonstruovaných mlýnů by našemu sportu přímo slušely, ale zatím jsme k tomu ještě nesměřovali. Pro nás je důležité udělat první větší event, aby veřejnost věděla, o čem ten sport je.“ Právě v Pardubicích Badalíková dřív bydlela a má k nim vztah.

Chystat se člověk každopádně může i samostatně. „Spoustu pohybů, různých přeskoků, techniky se sama učím z videí ze sociálních sítí. Stačí dvě hrazdy, strom, pověsit si něco a začít přeskakovat. Pak se to násobí dál do soutěží, kde člověk sbírá další a další zkušenosti.“

Badalíková je vlastně jediná Ninja, která Česko zastupuje na mezinárodní úrovni. „Mám 3 medaile z mistrovství světa a titul druhé vicemistryně Evropy. Největší základna tohoto sportu je v Americe. Lidé většinou znají televizní show Ninja Warrior, díky které se to rozrostlo. Nově jsem se stala hlavou v evropské asociaci pro Ninju, takže mám na starost koordinaci eventů pro světovou asociaci po Evropě. Prapůvod je v Japonsku. V Evropě existuje tenhle sport asi 5 let.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.