Lidovky, klasika i spirituály. Pardubice budou rezonovat zvukem pěveckých sborů

17. květen 2019
Pěvecký sbor Pernštýn–Ludmila–Suk Pardubice

V sobotu 18. května bude v Pardubicích už dvanáctý ročník Festivalu pěveckých sborů pořádaný Spolkem pěveckých souborů Pernštýn-Ludmila-Suk. Program letošního ročníku bude pestrý a odrazí se v něm i stoleté výročí pořádajícího souboru.

S výročím to ale podle sbormistra Martina Berana není úplně jednoznačné. „Náš název je trochu komplikovaný a odkazuje na historii, kdy jsme přebírali dědictví mužského zpěváckého spolku Pernštýn, který vznikl v roce 1861, ženské pěvecké jednoty Ludmila, která vznikla o 4 roky později a potom pěveckého sdružení Suk z roku 1919, takže to je to stoleté výročí“ vysvětluje Martin Beran.

Muži došli

V současné době je sbor Pernštýn-Ludmila-Suk čistě ženským uskupením. Pánům se totiž moc zpívat, ale to není podle Martina Berana jediný problém: „Jde o to, že sborová scéna v Pardubicích je velmi bohatá, hledat mužskou složku je čím dál tím složitější. Ale naše brány jsou i tak otevřeny všem zpěvu chtivým dámám. Pravidelně zkoušíme každé úterý večer od půl osmé v klubu seniorů na Dubině, tam nás zájemci můžou přijít navštívit.“

Sbormistr Martin Beran

Počet členů souboru není stálý, na aktuálním členském seznamu je asi třicet jmen. Ne všechny členky ale mohou, třeba ze zdravotních důvodů docházet. Aktivně zpívajících je tedy asi dvacet členek.

Pestrý program

Pardubický festival je příjemným sborovým setkáním asi pěti těles s velmi pestrým programem. A to nejenom předvedenými skladbami, ale také typem zúčastněných sborů. „Letos máme zastoupení dětský pěvecký sbor Čtyřlístek z Pardubic. Pak tam bude studentský sbor, tedy Vysokoškolský umělecký sbor Pardubice, dále ryze mužský sbor z Jimramova, pak náchodský Hron a my Pernštýn-Ludmila-Suk,“ zve Martin Beran.

Letos zazní renesanční hudba skladatelů z 16. století, návštěvníci se dočkají také lidových písní. Dojde i na klasickou sborovou tvorbu Antonína Dvořáka a Josefa Suka, nebo úpravy černošských spirituálů.

Festival začne v sobotu 18. května v 17 hodin v KD Hronovická v Pardubicích a vstupenky seženou zájemci i na místě.

Spustit audio

Související