Losos se špenátem a sušenými rajčaty. Zajímavá kombinace barev a chutí vás určitě nezklame

Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje jeho břišní část, která je také šťavnatější. Obsah tuku se ale například s vepřovým masem opravdu nedá srovnat.

Navíc je tato rybka zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů skupiny B a D a dále minerálů jako selen, draslík a další. O příznivém vlivu lososa a celkově ryb na naše zdraví není třeba žádných dalších debat.

Křehké maso z lososa se špenátem a sušenými rajčaty vás určitě nezklame.

Tak, dobrou chuť!

Suroviny:
2 porce lososa bez kůže, olivový olej, máslo, česnek, bílá cibule, 200 ml suchého bílého vína, 150 g sušených rajčat v oleji, 300 ml smetany, 2 hrsti baby špenátu, 20 g nastrouhaného parmazánu, 1 lžička škrobu, 2 lžíce nasekané petržele, sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:
Olej rozehřejte v nepřilnavé pánvi. Zprudka na něm opečte osolené a opepřené kousky ryby, nejprve masitou stranou dolů, 5 minut z každé strany. Vyjměte a dejte stranou.
Ve výpeku v pánvi nechte rozpustit máslo. Osmažte na něm česnek, až se rozvoní, asi 1 minutu, pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, zlehka osmažte a zalijte vínem. Nechte trochu odvařit, pak přidejte na tenké plátky pokrájená rajčata a smažte je 1 až 2 minuty.
Příkon snižte na nízký, vlijte smetanu a na mírném stupni povařte, občas promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete. Vsypte lístky špenátu a nechte je zavadnout, pak přidejte parmazán. Krátce povařte, až se sýr rozpustí a omáčku zahustěte škrobovým nálevem (lžičku škrobu rozmíchejte se lžící vody). Vařte už jen asi minutu, promíchejte.

Losos stráví většinu svého života v moři, svůj život však započne a skončí v řece. Je dokázáno, že ke svému životu slanou vodu nepotřebuje, můžeme ho tedy považovat za sladkovodní rybu.

Lososi, kteří putují skrze obchody a restaurace na vaše talíře, pocházejí většinou ze sádek z oblasti kolem Norska.

losos
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.