Malá letiště plná akrobatů. Poličku baví španělský mistr Evropy

16. srpen 2016

Už od neděle trénuje pilot Cástor Fantoba nad poličským letištěm figury své akrobatické sestavy. Je jedním z hlavních favoritů Mistrovství Evropy v motorové akrobacii, které bude od 20. do 27. srpna ve Starém Městě u Moravské Třebové.

Španělský reprezentant si vybral letiště nad Poličkou právě kvůli blízkosti k soutěžnímu letišti. Má tak týden na adaptaci na místní prostředí a dostatek času i prostoru na doladění posledních figur.

„Letiště ve Starém Městě je v obležení všech ostatních soutěžících,“ vysvětluje ruský trenér Nikolaj Nikiťuk. „Víckrát než jednou za den bychom tam trénovat nemohli. Tady v Poličce máme prostor i čas neomezený a navíc si tu můžeme dovolit zkoušet i to, čím chceme porotu i ostatní týmy překvapit. Takže jsme tu tak trochu v utajení.“

Čtěte také

Cástor Fantoba je v civilním životě pilotem dopravního Boeingu. A akrobatické létání je pouze jeho koníčkem. Přesto má na svém kontě řadu evropských i světových ocenění. Je Mistrem Evropy z roku 2014, a v tomto roce už získal dvě bronzové a jednu stříbrnou medaili na Světovém šampionátu.

Španělský pilot Cástor Fantoba přistává v Poličce v letadle SU 31

„Pilota takové kategorie naše letiště ještě nehostilo,“ říká Vlastimil Štrumfa z poličského aeroklubu. Spolu se svými přáteli a několika náhodnými diváky sleduje jeden z tréninků španělského pilota a komentuje jednotlivé figury a jejich náročnost.

Závod má dvě části. První je volná sestava, kterou piloti trénují třeba dva roky. V prostoru kilometrové kostky se snaží v omezeném čase ukázat co nejvíce figur. Tu druhou dostanou jako úkol od rozhodčích a mají jen velmi omezený čas na její nácvik.

Trénink 3x denně

Cástor Fantoba létá v tomto roce na novém stroji SU 31. Je to ruské letadlo, které španělský tým koupil loni v jednom českém aeroklubu. Trénink ve vzduchu probíhá maximálně třikrát denně asi po patnácti minutách.


Malá letiště v obležení akrobatů
V těchto dnech hostí slavné evropské piloty i další plochy. Piloti před mistrovstvím ve Starém Městě u Moravské Třebovépilují své sestavy na letištích v Novém Městě nad Metují, Chotěboři, Poličce a Ústí nad Orlicí.

Na závěr každé lekce předvede Cástor Fantoba průlet pro fanoušky. Přeletí těsně nad travnatou plochou, ještě udělá otočku a divákům zamává. Když roluje k hangáru, už za ním běží tlupa dětí, sympatický Španěl s úsměvem rozdává podpisy a nechává se s dětmi fotit. „Tohle je skvělé místo pro trénink,“ říká Cástor Fantoba.

„My potřebujeme jen základní zázemí, hangár, dílnu a nějaké místo na přespání. Runway je tady skvělá a musím říct, že jsou tu bezvadní lidé, jak v Poličce, tak v Čechách vůbec. A piloti? Ti jsou tu přímo fantastičtí!“ dodává Španěl.

Cástor Fantoba rozdává autogramy
autor: KSA
Spustit audio