Malá scéna ujela po jílu. Česká Třebová přístavbu budovy zbourá a znovu postaví

29. duben 2023 07:23

Česká Třebová na Orlickoústecku dá zbourat přístavbu Malé scény a vybuduje ji za deset milionů korun znovu. Kvůli nestabilnímu jílovému podloží totiž budova popraskala. V minulosti již byly pokusy ujíždějící přístavbu zajistit svázáním ocelovým lanem a následně i pilotáží, ale očekávaný efekt v podobě stabilizace se nedostavil. Město se proto rozhodlo ji odstranit a obnovit ji na základech, které budou položeny o tři metry níže.

„Vzhledem k tomu, že stav Malé scény začínal být skutečně nebezpečný, rozhodli jsme se k této investici přistoupit bez ohledu na to, že aktuálně není za tímto účelem vypsán žádný vhodný dotační titul. Vše tak bude kompletně hrazeno z městského rozpočtu pro letošní rok,“ uvedl starosta Zdeněk Řehák (3PK - Pro prosperující ČT).

Vznikne nová terasa

Díky nové přístavbě získá objekt Malé scény nejen lepší statické podmínky, ale také se rozšíří vnitřní prostory bufetu a vznikne terasa. Součástí stavby je i podsklepení pro rozšíření skladových kapacit a zbudování spojovacího krčku mezi předsálím a zákulisím.

Podle výsledků soutěže budou práce stát 10,5 milionu korun. „Práce jsme se snažili směřovat do letních měsíců, kdy se řada kulturních představení přesouvá ven a rovněž neprobíhá výuka základní umělecké školy a Domu dětí a mládeže, které objekt také využívají. Částečně však bude možné Malou scénu provozovat i během rekonstrukce,“ dodal Řehák.

Návštěvníci však v provizorních podmínkách budou muset oželet občerstvení. Malá scéna je samostatně stojící budova, která byla původně určena k provozování loutkového divadla, otevřena byla v roce 1966. Má sál vhodný pro pořádání divadelních představení, koncertů a velkoplošné videoprojekce, kapacita činí 192 míst k sezení.

Během let chátrala a musela být v roce 2002 kvůli havarijnímu stavu jevištní techniky a elektroinstalace uzavřena. V listopadu 2006 začala celková rekonstrukce objektu včetně přístavby, stála 15 milionů korun. Opravená budova byla znovu otevřena v září 2007.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související