Semafor v České Třebové signalizuje dostupnost úředníků. Pracují i přes poledne

12. leden 2023

Nové vedení města má motivaci provětrat svůj úřad. Volání po změnách poměrů podle starosty Zdeňka Řeháka slyšeli v předvolební době poměrně výrazně.

Na webu už funguje semafor dostupnosti správních agend. „Pokud svítí zelená, měl by být úředník, který se bude občanovi věnovat, přítomný. Pokud svítí červená, tak úředník anebo agenda nejsou dostupní. Zrušili jsme polední pauzu. Úředníci se střídají tak, aby byl pokaždé někdo k dispozici. Občan by měl být vždy aspoň v základních věcech obsloužen,“ tvrdí.

Kdy zastihnete starostu?

Řehák zavádí i další novinku v podobě dnů otevřených dveří. Přibližně jednou za měsíc bude moci veřejnost osobně oslovit jednotlivé členy vedení města s vlastními postřehy a náměty ke zlepšení. „Stává se, že nejsme s oběma místostarostkami kvůli programu a naší vytíženosti na pracovišti. Proto jsme zvolili termín 18. ledna, kdy budeme v kanceláři připravení na návštěvy. Schůzka se dá samozřejmě domluvit kdykoliv jindy.“

Chystá se taky personální audit mezi úředníky. „Ten ukáže, jestli je někde přezaměstnáno anebo naopak jestli na některých agendách úředníci nestíhají. Zatím je to ve fázi přípravy výběrového řízení. Uvidíme, co z toho vzejde.“ Česká Třebová má podle propočtů současné koalice na provoz městského úřadu skoro nejvyšší náklady ze všech správních sídel v Pardubickém kraji.

Jednou z letošních viditelných akcí bude úprava Kubelkovy ulice. Starat se o ni bude krajský úřad, město zajistí opravu chodníků. Evropské město sportu plánuje i posun v dlouho připravovaném dokončení atletického stadionu. Nezavrhuje ani opravu plaveckého bazénu, který je asi 22 let po rekonstrukci. „Nachystáme projekt, abychom byli připravení na případný dotační titul. Ten náklad bude obrovský,“ připouští starosta.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.