Máte tolik cuket, že už nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte cuketové rizoto s pečeným kuřecím masem

Dnes sáhneme po cuketě, protože se jí na našich zahrádkách opravdu hodně urodilo. Počátky jejího pěstování a zpracování sahají až do sedmi tisíc let před naším letopočtem.

Cuketa pochází z Mexika a střední Ameriky. Chuťově je hodně jemná a snadno přebírá chuť jiných ingrediencí či koření. V kuchyni se hodí snad na všechno. Do polévky, na smažení, do trouby, na pomazánky, do salátů i do různých buchet či moučníků.

Suroviny:
200 g rýže, 1 menší cuketa, 2 kuřecí prsa s kůží, 1 ½ l kuřecího vývaru, olivový olej, cibule, česnek, rajčatový protlak, strouhaná parmezán, petrželka, uzená paprika, sůl, pepř

Postup:
Na oleji zpěníme nasekanou cibulku a česnek. Když cibule změkne, přidáme sůl, pepř a rajčatový protlak. Minutu provaříme a přisypeme rýži.
Rýži postupně zaléváme vařícím vývarem a za občasného míchání vaříme do téměř měkka.
Zhruba pět minut před koncem varu přidáme na plátky nakrájenou cuketu a společně vaříme dokud rýže nezměkne. Hotové rizoto dochutíme parmazánem, solí, pepřem a přimícháme nasekanou petrželku.
Kuřecí prsa lehce naklepeme, okořeníme pepřem a paprikou z obou stran a položíme na pánev (kůží na dolů) s kapkou rozpáleného oleje.
Opékáme z obou stran zhruba 3 až 4 minutky, vytáhneme, posolíme a necháme pár minut odpočinout při pokojové teplotě.
Rizoto rozdělíme na talíře, na vrch položíme na plátky pokrájené kuřecí maso a vše ještě bohatě posypeme petrželkou.

Cuketám se také říká cukíny, a oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: zucca. V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle, zucchine, kdežto v anglicky mluvících zemích používají jeho mužskou zdrobnělinu, zucchini či zucchetti.

Cukety jsou zdravé, chutné i krásné

Cuketa se v českých kuchyních objevila v 80. letech minulého století doslova v masovém měřítku. Důvodem k rychlému rozšíření bylo tehdy snadné a rychlé pěstování, které zvládne i nepříliš zdatný zahradník, velká a levná úroda a nedostatek výběru zeleniny. Svou dobrou celoroční dostupnost si zachovává stále.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.