Medovník
Potřebujete: 3 vejce, 300 gramů krupicového cukru, 1 Hera, 3 lžíce tmavého medu, 1 lžička jedlé sody, 400 gramů hladké mouky extra Na krém: 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, 300 gramů másla
Postup: Těsto je třeba rozdělat ve vodní lázni, vodu přivést k varu, v misce nechat volně rozpustit Heru, vejce, med, cukr, mouku a sodu - míchat přibližně 10 minut tak, aby těsto získalo zlatavou barvu. Mezitím zapneme troubu asi na 170 stupňů - horkovzdušná na 150. Na plech dáme pečící papír a na něj obkreslíme podle dortové formy kruh a do něj gumovou stěrkou rozetřeme těsto v co nejtenčí vrstvě, může přesáhnout. Upéct postupně dozlatova - 7 - 10 minut, potom na pláty položit dortovou formu, odříznout okraj, nevyhodit. Z odřezků vyrobit sypanku.
Z mléka a másla vytvořit krém a rozetřít ho na pláty, které postupně - každý namazaný - navršíme na sebe. Na závěr potřeme ještě celý dort krémem a poprášíme připravenou posypkou. Necháme rozležet do druhého dne v chladničce.
Recept nám zaslal pan Jaroslav Zeman z Přelouče. Děkujeme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka