Měsíc a půl zpoždění. Opravovaná část Poděbradské ulice v Pardubicích se otevře 14. října

10. září 2024 10:05

Rekonstruovaný úsek silnice v Poděbradské ulici od okružní křižovatky Globus po okružní křižovatku Baumax v Pardubicích, který je součástí budovaného severovýchodního obchvatu města, bude otevřen 14. října ráno. Na svých stránkách to uvedlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Stavbu zkomplikoval a prodloužil nekvalitní asfalt, který položila jedna z dodavatelských firem. Původně se silnice měla otevřít na konci srpna.

Asfaltuje jiná firma

„Na stavbě I/36 Pardubice, Trnová - Fáblovka - Dubina byly z důvodu komplikací se zprovozněním první etapy provedeny rozsáhlé reorganizační změny na straně zhotovitele a práce na "trianglu" od minulého týdne dělá jiný člen sdružení,“ uvedlo ŘSD.

Termín otevření konzultovalo se zhotovitelem a dalšími dotčenými subjekty, zejména Dopravním podnikem města Pardubice a s městem. Úsek je jednou z hlavních dopravních tepen v krajském městě. Uzavírka ulice v místní části Trnová způsobuje dopravní potíže od začátku června. Kvůli všem uzavírkám ve městě vozy dopravního podniku najely v červenci meziročně 74 000 kilometrů navíc. Jenom náklady za uzavřenou Poděbradskou ulici jsou několik milionů korun.

Čtěte také

Severovýchodní obchvat bude dlouhý 4,2 kilometru a spojí sídliště Cihelna s Dubinou. Práce začaly v prosinci 2022, stát budou 1,4 miliardy korun. Na stavbě se vyskytly i další problémy. Stavbaři museli zčásti zbourat nový most přes kanál Halda. Kvůli odchylkám od projektové dokumentace a technologicky nepřesné betonáži nařídil dozor stavby odstranění jednoho pole nosné konstrukce.

Silničáři také dlouho neměli potřebné pozemky, chybělo jim 300 metrů, na něž se napojí největší lanový zavěšený most v zemi. V létě na pozemcích začali pracovat, i když ještě nebyly vyvlastněné. Měli k tomu to právní rozbor, který to podle nich umožňuje.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související