Míchaná povidla z rajčata a jablek
Potřebujete: 1 kg rajčat 2 kg jablek 1 a půl kg cukru 1 vanilkový cukr 2 lžíce citronové šťávy osmina litru rumu
Postup:
Zvlášť uvaříme rajčata, v dalším hrnci oloupaná jablka zbavená jádřinců společně s citronovou šťávou. Rajčata propasírujeme a přidáme do rozvařených jablek. Povaříme společně a necháme trochu zhoustnoust, přidáme cukr a vanilkový cukr, opět povaříme a přidáme rum. Zamícháme a horké plníme do skleniček. Používáme například na lívance.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.