Milan Báča se rád literárně toulá

25. červen 2020

Miluje literaturu, cestování a fotografování. Tyto tři koníčky se pak setkaly v unikátním projektu literárních toulek, kterému se pedagog a současný ředitel gymnázia Svitavy Milan Báča věnuje už několik desítek let. Vydal o něm už dvě knihy a chystá další.

Vše začalo náhodou a v době, kdy ještě školy jezdily povinně na bramborové brigády. Jedné takové nedaleko obce Bystré na Poličsku se tehdy Milan Báča účastnil jako pedagogický dozor a o polední pauze se pak vydal projít do okolí. V obci Nedvězí narazil na zajímavou historickou stavbu, která měla u vchodu nápis Librův grunt.

„Román Terézy Novákové Na Librově gruntě jsem jako češtinář pochopitelně znal. Libra v něm žil ale v Jevici, ne v Nedvězí. Tak jsem se tam za pár dní vrátil a začal pátrat,“ popisuje Milan Báča. A tak začalo jeho putování po místech, kde autoři literárních děl žili, nebo je inspirovaly k napsání často nesmrtelných příběhů.

Dobrodružná detektivní pátrání

„Jsem velmi pyšný na to, že žiji v regionu, který je tak bohatý na záležitosti, které souvisí s literaturou. Kromě Prahy a Brna budeme těžko hledat podobné místo,“ říká Milan Báča a odkazuje se především na Litomyšl, která byla ještě v 19. století kulturním a vzdělanostním centrem.

A nejde jen o takové notoricky známé spisovatele jako byl Jirásek, Němcová, Havlíček Borovský, Nováková nabo Jirásek, ale další dokonce desítky literátů. O těch všech píše Milan Báča ve svých dvou knihách spojených s literaturou v regionu. Jde o Literární toulky po Svitavsku a Slovník spisovatelů Svitavska. Další své poznatky publikuje řadu let na internetu.

Milan Báča

Materiál na první z těchto knih sbíral její autor dokonce 20 let. Důvodem ale bylo spíše to, že své poznatky původně neplánoval k vydání. Častěji je používal jako učební pomůcku, jako způsob, jak přilákat studenty k četbě, což považuje pedagog Milan Báča za velmi důležité. Nyní má už materiál na další knihy. Netýká se to ale jen svitavského regionu a jeho okolí.

Po stopách spisovatelů putuje rád v celé České republice i v zahraničí. A někdy se jeho toulky podobají dobrodružnému detektivnímu pátrání. Jednou se například dozvěděl jen to, že v Sádku u Poličky žil nějaký spisovatel a že napsal knihu, která byla posléze zfilmovaná. Tak objevil spisovatele Arnošta Huga Cahu, autora díla, které se stalo předlohou slavného Zemanova filmu Cesta do pravěku.

Spustit audio

Související