Pardubické divadlo dojíždí zbržděnou sezónu. V restart doufalo do poslední chvíle

12. červen 2020

Zatímco některé scény vyhlásily předčasné prázdniny, Východočeské divadlo Pardubice si konec nechtělo připustit. Jakmile mohlo, začalo hrát.

„Bylo to hodně napínavé, ale zvolil jsem tu metodu, že budeme rušit akce teprve ve chvíli, kdy budeme vědět, že je skutečně nemůžeme odehrát nebo splnit. Podle mě to bylo správné rozhodnutí," myslí si ředitel Petr Dohnal.

Společně to zvládli

Pardubičtí hráli už v režimu, kdy museli mít diváci kromě roušek i povinné rozestupy. „Pozvali jsme je na takzvané veřejné oprašovačky. Aspoň jsme si mohli zopakovat nová představení, která bylo potřeba ještě před prázdninami oživit."

Záměr se podle Dohnala vydařil. „Diváci byli naprosto skvělí, velmi vstřícní, nadšení. Herci to zvládli perfektně. Neříkám, že bychom tak chtěli hrát nadále, ale byl to zážitek. Snad jako první jsme taky hráli na venkovní scéně. Na Kunětické hoře jsme vyzkoušeli ten princip, jestli lidé vůbec do divadla přijdou. A přišli." 

Diváci sledují Krásku s Zvíře na letní scéně Východočeského divadla Pardubice na Kunětické hoře

Novinkový podzim

V nadcházející sezóně uvidí diváci premiéry včetně těch, které se kvůli nouzovému stavu nestačily odehrát. „Čeká nás Sherlock v nesnázích, Tři veteráni a Pochyby. Ale taky začneme zkoušet další nové inscenace. Při Noci na Karlštejně si diváci můžou vzpomenout na naši dvacet let starou verzi s Radkem Brzobohatým. Tentokrát by se v hlavní roli měl objevit Petr Štěpánek."

Soubor nazkouší i hru Žítkovské bohyně podle románu Kateřiny Tučkové. Režisér Petr Gazdík připraví muzikál Pekařova žena. Břetislav Rychlík by měl dělat Zahradní slavnost, Radovan Lipus zase inscenaci o Boženě Němcové. A taky bude volné pokračování úspěšného představení Normální debil.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související