Místo piškotu mořská řasa. Pamlsky pro psy za odměnu i pro zdraví

27. srpen 2024

Klasické piškoty patří stále mezi oblíbené pamlsky pro psy, i když na trhu jsou stovky dalších možností.

Čtěte také

„Piškot bych nedoporučoval. Není to pro psa úplně ideální. Pes je sice všežravec, ale bílá mouka a cukr organismu mnoho nepřináší,“ myslí si Martin Pučálka, který se psí výživě věnuje profesionálně.

A pokračuje: „Když krmíte psa kvalitním krmivem a jako pamlsky používáte piškoty, tak si to protiřečí. Samozřejmě, když pejsek dostane jeden piškot za odměnu, tak se nic neděje.“

Mořská řasa na zápach z tlamy

Chovatelé často podceňují kvalitu pamlsků, ale i pamlsek je krmivo, pokud ho používáte často. Zkuste funkční pamlsky, které v sobě mají dostatek masa a další funkční suroviny, například mořskou řasu, která pomáhá rozpouštět plak a zubní kámen, účinně odstraňuje zápach z tlamy. Lososový olej zase pomáhá zlepšit kvalitu srsti. Petržel a další byliny napomáhají k lepšímu trávení.

Kávové dřevo nebo horská tyčinka

Dnešní trh nabízí stovky nejrůznějších pamlsků. Jsou buď vyloženě odměňovací, nebo dentální. Populární je kávové dřevo nebo horská tyčinka. „Horská tyčinka je vyrobená jen z mléka, které se vysuší tak, že se z něj stane skoro kámen. Pes to okusuje a tím si čistí zuby,“ popisuje Pučálka.

pes

Kávové dřevo může posloužit jako zdravý aportek. Oproti normálnímu klacku je tvrdý a netvoří třísky, které by mohly psa poranit. Je to něco mezi pamlskem a hračkou.

Pes nepotřebuje vitamín C

Tělo psa si vytváří vitamín C samo. Není ho tedy potřeba doplňovat. Ale na ostatní vitamíny bychom neměli zapomenout.

Důležité jsou vitamíny rozpustné v tucích: A, D, K, E. Tyto vitamíny by měly být součástí kvalitního krmiva. Ale jsou období v životě psa, kdy je ideální zvolit další doplněk. Například když má pes problémy se srstí v době línání, je po úraze nebo je fenka březí či v laktaci.

„Výborné jsou různé druhy olejů, například lososový, lněný nebo ostropestřecový olej. Stačí jen stříknout na granule. Krmivo bude obohacené o vitamíny a navíc bude pejskovi více chutnat, protože oleje jsou nositelé chuti,“ upřesňuje Martin Pučálka.

Spustit audio

Související