Nenechávejte čokoládu v dosahu psů. Ubližuje jejich srdci

15. prosinec 2023

S blížícími se Vánocemi nakupujeme nejen dárky, ale i různé sladkosti. A stává se, že čokoládové figurky nebo cukroví necháme v dosahu domácích mazlíků a ti toho samozřejmě využijí.

Co může udělat čokoládová figurka v žaludku malého psíka? Zeptali jsme se zkušeného veterinárního lékaře Ivana Jeníka ze Slatiňan.

„Pro psy je čokoláda zcela nevhodná a toxická. Malému pejskovi může vážně ublížit i jedna čokoládová figurka,“ varuje veterinář.

Nenechte psy dojídat zbytky

Pokud pes sežere čokoládu, není v ohrožení ani tak žaludek, jako srdce.

„V kakau jsou látky, které působí špatně na srdíčko psa a může dojít ke kolapsu organismu. Jakmile zjistíte, že pes sežral větší množství čokolády, vyvolejte rychle zvracení. Všichni máme doma peroxid vodíku na dezinfekci ran. Peroxid nařeďte s vodou jedna ku třem, nalijte do psa a vyvolejte zvracení. Je to rychlejší než jezdit k veterináři. Na to může být pozdě,“ radí Ivan Jeník. 

Čtěte také

Pozor na cukroví, rozinky, oříšky, zbytky jídel, kořeněné maso a podobně. Říct si, že je škoda takovou dobrotu vyhodit, tak to dáme aspoň psovi? Velká chyba! U ořechů navíc hrozí nebezpečí tvrdé skořápky, která může způsobit poranění dásní.

„Měl jsem v ordinaci psa, který rozlouskával vlašský ořech a skořápka se mu dostala mezi zuby. Nenechal si na to sáhnout, museli jsme to čistit v umělém spánku, jinak by došlo k zanícení,“ přidává další varování veterinář.

Někteří psi mají zvláštní chutě a vyhledávají zeleninu, například rajčata, ledový salát nebo zelí. To psům neublíží. Naopak kysané zelí může prospět. Podle Ivana Jeníka je dobré nabídnout zelí psovi v případě, když spolkne menší cizí těleso.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.