Mléko vám nedělá dobře? Vyzkoušejte A2 variantu, doporučují v mlékárně v Řetové

13. červenec 2023

Věděli jste, že krávy produkují mléko A1 nebo A2? Při trávení A1 mléka vzniká v trávicí soustavě látka, která nemusí člověku dělat dobře. Je mu těžko, má trávicí potíže. A2 mléko je pro organismus přijatelnější. O vysvětlení jsme požádali vedoucí mlékárny Zemědělského družstva Sloupnice Kateřinu Vaňousovou.

V mlékárně, která sídlí v Řetové, se zaměřují jako jedni z prvních v republice na mléko A2. Za své výrobky získali ocenění Regionální potravina 2023.

Přišli na to v Austrálii před 20 lety

Ke kořenům mléka A2 se vrátili před dvaceti lety v Austrálii a na Novém Zélandu. Od té doby vznikají studie, které potvrzují, že mléko A2 je lépe stravitelné. Běžně dostupné už je například ve Velké Británii, s produkcí začíná Německo a Rakousko. V Pardubickém kraji se s A2 mlékem setkáte na Orlickoústecku z produkce Zemědělského družstva Sloupnice.

„Beta kaseiny tvoří jednu třetinu v mléce. Máme dva typy – A1 a A2. A hlavní rozdíl je právě v tom, jak člověk mléko tráví,“ vysvětluje Kateřina Vaňousová.

Test z chlupů na ocase

Před deseti tisíci lety produkovaly všechny krávy A2 mléko. Potom došlo k mutaci a mléko A2 se přeměnilo na A1 a tato varianta se rozšířila. Dnes má většina krav A1 mléko. V současnosti se vracíme ke kořenům a osvícení mlékaři vyhledávají původní genofond a soustřeďují se na krávy, které produkují A2 mléko. A jak se to pozná?

Vedoucí mlékárny Zemědělského družstva Sloupnice Kateřina Vaňousová

„Musí se udělat test. Pro zvíře to není nijak zatěžující. Prostě se jí odeberou chlupy z ocasu. Z těch, které produkují A2 mléko, se vytvoří stádo, do kterého se nesmí přimíchat krávy s mlékem A1. Tyto krávy jsou pak odděleně dojeny. Ty naše jsou certifikované,“ vysvětluje vedoucí mlékárny Vaňousová.

Jak se nadojené mléko dále zpracovává v mlékárně v Řetové? A jak chutná oceněná česneková pomazánka z A2 mléka? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související