Močáky alias rychlokvašky
Potřebujete (na čtyřlitrovou sklenici):1,5kg okurek nakládaček,křen,česnek,kopr,list vinné révy,chlebovou kůrku Nálev:2l vody,10dkg soli,6dkg cukru
Postup:
Okurky omyjeme kartáčkem a propícháme vidličkou. Dáme je do sklenice. K tomu přidáme kousek křenu, pár stroužků česneku, snítku kopru a list vinné révy. Navrch dáme jednu nebo křížem dvě špejle, aby byly okurky potopeny v láku. Smícháme si vodu, sůl a cukr. Necháme to povařit. Horkým lákem, ale aby nepraskla sklenice, okurky zalijeme. Navrch dáme kousek chlebové kůrky (asi 4 centimetry), aby to líp kvasilo. Sklenici necháme v teple týden. Po týdnu můžeme ochutnat. To, co po ochutnávce zbude v láhvi, necháme ještě týden někde v chladu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.