Moravská zelňačka

Potřebujete:vývar z hovězího masa, kysané zelí, cibuli, paprikový klobás, sladkou červenou papriku, jíšku, zakysanou smetanu

Postup:
Vývar: K hovězímu masu přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list a kořenovou zeleninu včetně cibule, osolíme, zalijeme a dáme vývar. Polévka:Cibuli si nakrájíme na kostičky a orestujeme dozlatova, přidáme nakrájený paprikový klobás, necháme orestovat. Poprášíme paprikou, necháme chvíli zasmažit, ale aby nezhořkla. Přidáme kysané zelí a restujeme ještě asi deset minut. Pak podlijeme hotovým vývarem a vaříme 30 minut. Zahustíme jíškou a ještě provaříme. Servírujeme se zakysanou smetanou, kterou nemícháme do polévky, ale dáme lžíci smetany navrch na talíř. Pokud nemáme vývar, zalijeme vodou, ale aby měla polévka správou chuť přidáme bobkový list, nové koření, pepř.

autor: Redakce ČRo Hradec Králové

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.