Morčata pořizujte aspoň do páru, na tvrdý chléb zapomeňte

23. listopad 2018

Morčata patří mezi hlodavce a svou roztomilostí i půvabem okouzlila už původní obyvatelstvo jihoamerického Peru a Chile. Tehdy šlo spíš o maso a srst.  Až později lidé zjistili, že kromě kvalitního masa mohou morčata nabídnout i oddanost a velké srdce.

Morčata do páru

Morčata mají vysoce vyvinuté společenské chování, proto na radu chovatelů si pořiďte nejméně dvě, ideálně celou skupinu. „Ve volné přírodě žijí v rodinných svazcích, harémově, proto bych jen jedno pro domácí chov nedoporučovala. Ideální je dvojice sourozenců stejného pohlaví, kteří jsou na sebe zvyklí odmalička. Je možné volit i variantu dospělý samec a mláďátko samce, nebo dospělá samice s malou samičkou,“ radí chovatelka Eliška Poláčková díky své třináctileté praxi. U párů se doporučuje kastrace samečka, ale není to levná záležitost.

„Je také důležité si rozmyslet, do jaké místnosti ubikaci se zvířetem umístíme, a kdo se o něj bude starat. Malé děti touží po mláďatech, s kterými se budou mazlit. Ráda bych ale upozornila, že tahle varianta není vhodná, protože malá morčátka ještě nejsou zvyklá na lidský kontakt. Je tedy lepší, vybrat morče, kterému jsou zhruba už 3 měsíce a víc. Morčata milují společnost druhých, proto nic nezkazíte, když jim zázemí uděláte v obývacím pokoji, dětském pokoji nebo kuchyni. Ale počítejte s tím, že jsou mlsná a při každém otevření ledničky, nebo zašustění pytlíku začnou hlasitě pískat. Takže nenechte se zotročit,“ směje se Eliška Poláčková.

Dlouhosrstá morčata nejsou na údržbu náročná, jak si mnozí myslí

Tvrdé pečivo na zuby je přežitek

Těmto býložravým mazlíčkům celý život dorůstají zuby, kterých mají dvacet. V každé čelisti mají dva hlodáky. Je potřeba, aby se jejich chrup neustále a pravidelně obrušoval. Stačí, když jim takzvaně stále jede huba. Rozhodně je nesmíte krmit tvrdým pečivem, z kterého se po skousnutí udělá mazlavá pasta, která se potom začne lepit na zadní stoličky. Zuby se také mohou zkazit. Zvíře po pečivu trpí i nadýmáním, což pro něj může být smrtelné.

7 faktů, které jste o morčatech nevěděli:

  1. domeček by neměl být u země, morče potřebuje oční kontakt
  2. dožívají se 5-8 let (výjimečně 10 let)
  3. špatně vnímají hloubky proto pozor na pády ze stolu
  4. vnímají 33 obrazů za sekundu, člověk jen 22 za sekundu
  5. je prokázáno vnímání barev, ale ne všech, dobře vnímají červenou a zelenou
  6. olizování rukou berte jako projev náklonnosti
  7. pozor, i skinny (holá)morčata mohou vadit alergikům na srst

Jak morčatům zařídit domeček a čím je krmit, si poslechněte ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související